Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku a když posekám trávník, nemohu se vynadívat, jak dal rovně střižený pažit jarní zahradě dokonalý vzhled. 

Bohužel právě na jaře trávník roste tak rychle, že za tři dny vypadá trávník jako by nebyl vůbec posekaný. Tak že znovu vytlačím sekačku a za další tři dny znovu a znovu, a tak pořád dokola. Musím se přiznat, že tohle jarní nadšení mi vydrží zpravidla jen pár týdnů a frekvence sečení se snižuje. Trávník přestává být dokonalý a postupně se spokojím jen s tím, že není přerostlý. Tak tomu bylo alespoň ještě před dvěma roky.

Po robotických sekačkách jsem pokukoval hodně dlouho. Jenže vždy mě odradila jejich vysoká cena i nedůvěra k tomu, jestli opravdu zahradu posekají stejně dobře, jako klasická sekačka. Konečné rozhodnutí ale padlo, když jsem viděl poprvé robotickou sekačku v akci u svého známého. Přesvědčila mě hlavně kvalita trávníku.

Letos moje vlastní robotická sekačka vyrazila do zahrady do třetí sezóny. Dva předešlé roky trávníku vyloženě prospěla. A mě zbavila hned několika starostí. 

Především nemusím sekat trávník. Nemusím plánovat svůj čas tak, abych do něho zahrnul dlouhé sečení zahrady. Robota jsem nastavil, že na jaře poseče trávník 3x týdně.

Druhou výhodou je, že trávník nemusím skoro vůbec hnojit. Protože robot seče tak často, vždy trávník zkrátí jen o pár milimetrů. Drobné kousíčky není třeba sbírat do koše. Propadnou ke kořenům, kde rychle uschnou a slouží jako přírodní hnojivo. Zároveň tedy nemusím řešit zpracování posečené trávy.

Díky tomu, že je trávník sečen s takovou pravidelností, je mnohem odolnější. Nemůže se totiž stát, že jej nestihnu posekat a pak jej přerostlý musím hodně zkrátit. Tím by se totiž odhalila spodní část trávníku přímému slunci, na které není zvyklá. To může trávník spálit.

Takto časté automatické sečení také nedává šanci plevelům. Tedy ne, že by se tu a tam nějaký neobjevil. Ale stačí jej ručně vydloubnout, díru zasypat a doplnit travní semeno. Hustý trávník do sebe mnoho plevele nepustí. Zároveň tedy šetřím peníze za různé selektivní herbicidy a také šetřím přírodu.

V neposlední řadě musím zmínit i nepatrný hluk, jaký robot produkuje. Je to vlastně jen takové jemné bzučení. Ve většině obcí je vyhláškou omezena v neděli a o svátcích jakákoli hlučná činnost. Na robota si ale nikdo ztěžovat nebude. Je hlučný asi jako včely z jara, když se slétnou na kvetoucí strom.  

A zapomenout nesmím ani na snadnou údržbu. Robot se dobíjí sám, jediné, co párkrát za sezónu udělám, je že ho obrátím a vyčistím spodek od nalepené trávy. A jednou za sezónu mu koupím nové nože. 

Jediné, čeho nyní lituji je, že jsem si ho nepořídil už dřív. Když si vzpomenu, kolik hodin jsem trávil každý týden se sekačkou…

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.