Mají vaše rostliny vykousané listy? Možná se k vám nastěhoval lalokonosec

03. 07. 2023

Mají vaše rostliny vykousané listy? Možná se k vám nastěhoval lalokonosec

Objevily se vám na rododendronech a dalších okrasných dřevinách obloukovitě vykousané listy? Podezíráte slimáky, ale nikde není žádná stopa po slizu? Pak se k vám pravděpodobně nastěhoval lalokonosec.

Lalokonosec rýhovaný je brouk z čeledi nosatcovitých. V zahradě s oblibou okusuje listy listnatých dřevin, jako jsou azalky, rododendrony, begonie, ibišky a další. Ovšem klidně se pustí i do malin, jahodníků nebo bramboříků. O jeho řádění napoví od okraje vykousané listy. Je to skutečný nenažranec a nedělá mu potíže zcela zdecimovat i poměrně vzrostlý keř. Nelikviduje totiž pouze listy, jeho larvy žijící v zemi zároveň okusují kořínky. Proto je nutné zasáhnout včas.

Problém je, že lalokonosec je noční tvor, přes den tedy máte pramalou šanci jej zpozorovat. Odhalit je tedy můžete po setmění s baterkou v ruce.  V této fázi je můžete sbírat do sklenice, abyste co nejrychleji omezili další škody.

Pouhý sběr však nestačí. Důležitá je i likvidace jeho larev. S tím vám pomohou hlístice rodu Heterorhabiditis, které lze zakoupit v mnoha zahradnictvích jako přípravek, který rozpustíte ve vodě a roztokem zalijete půdu pod napadenými rostlinami. Hlístice v zemi napadají larvy, ve kterých se zároveň množí. Kromě larev lalokonosce napadají i larvy některých dalších škůdců. Napadená larva uhyne zpravidla do 48 hodin. Jedná se o velice účinný a zároveň ekologický způsob, jak se larev zbavit.

Jak se na vaši zahradu lalokonosec dostal? Je možné, že jste si jeho larvy přinesli v půdě s novou rostlinou, nebo se k vám přistěhoval od souseda. Stejně tak se může lalokonosec stěhovat od vás k sousedovi. Proto není od věci v případě, že na své zahradě nevítaného nájemníka objevíte, informovat souseda o jeho výskytu, aby mohl také včas zasáhnout a tento škůdce se nešířil dál.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.