Levandule na zahradě: Krásná rostlina odpudí komáry a klíšťata

23. 06. 2023

Levandule na zahradě: Krásná rostlina odpudí komáry a klíšťata

Pěstování levandule má mnoho výhod. Tato aromatická a okouzlující rostlina není jen vizuálně atraktivní, ale také slouží jako přírodní repelent proti komárům, klíšťatům a dalšímu obtížnému hmyzu. S jejím vonným květem a přitažlivostí pro motýly je levandule skvělým doplňkem každé zahrady. 

Levandule  je známá krásným nejčastěji fialovým, ale také modrým nebo bílým květem a stříbřitými listy. Je to okrasná rostlina, která dodává zahradě nádherný a elegantní vzhled. Je vhodná pro pěstování v záhonech, ale také ve velkých nádobách na terase či balkoně. Její vůně je výjimečná a vytváří příjemnou atmosféru na zahradě. 

Levandule je relativně nenáročná rostlina, která si poradí s různými podmínkami. Vyžaduje slunečné stanoviště a dobře propustnou půdu. Je odolná vůči suchu a není náchylná k chorobám nebo napadení škůdci. Péče o ni zahrnuje pravidelné zálivky, ořezávání po odkvětu a odstranění suchých květů. 

V okolí teras a pergol zpravidla vysazujeme keře a popínavé rostliny, které nám poskytují stín. Neuvědomujeme si však, že tak vytváříme prostředí, které milují klíšťata a komáři. S nimi pak bojujeme pomocí vonných svíček a různých repelentů. Při tom by řešení mohlo být jednoduché. 

Vysaďte poblíž terasy, pergoly a venkovního posezení levanduli. Má schopnost sloužit jako přírodní repelent. Mnoho komerčních repelentů často obsahuje agresivní chemikálie, které nejsou pro některé lidi zcela vhodné. Levandule je skvělou alternativou, protože je zcela přírodní a nemá žádné vedlejší účinky. 

Levandule obsahuje éterický olej, který má odpudivý účinek na komáry a klíšťata. Její přírodní vůně, kterou lidé milují, je pro tyto hmyzí škůdce nepříjemná. Vysazení levandule na zahradě, zejména poblíž terasy nebo venkovního posezení, může poměrně účinně komáry a klíšťata odpudit. 

Levandule je magnetem pro motýly a další prospěšný hmyz, jako jsou včely a čmeláci. Její květy poskytují nektar a pyl pro tyto tvorečky, kteří jsou tolik důležití pro opylování rostlin. Pěstování levandule na zahradě podporuje biodiverzitu a přírodní ekosystém. 

Levandule je rostlina, která kombinuje krásu, vůni a přírodní odpudivou sílu vůči komárům a klíšťatům. Je skvělým doplňkem pro zahradu, která nabízí klidné a bezpečné prostředí. Vysaďte levanduli na své zahradě a užívejte si krásnou atmosféru a přirozenou ochranu před nepříjemným hmyzem. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…