Kdy sklízet brambory?

22. 08. 2022

Kdy sklízet brambory?

Dobu sklizně brambor ovlivňuje mnoho faktorů. V první řadě je to samozřejmě odrůda brambor, záleží ale také na počasí v konkrétním roce. Nejlépe je orientovat se podle natě.  Jakmile začne nať žloutnout a zasychat, je to znamení toho, že brambory už neporostou a proto je nejvyšší čas je vykopat.

Při vykopávání brambor postupujte pomalu a opatrně. Spěch se nevyplácí. Jestliže brambory během vykopávání poškodíte, nebude je možné uskladnit. Pokud máte rozlehlejší záhon nebo menší políčko, určitě se vyplatí použít kultivátor, za který zapřáhnete vyorávač brambor (tzv. páv), který brambory poměrně šetrně vyorá a oddělí od hlíny.

 Je sice pravděpodobné, že tu a tam se nějakému poškození nevyhnete, takové brambory je ale nutné okamžitě vytřídit a co nejrychleji spotřebovat.

Pro uskladnění používejte jen zdravé a nepoškozené brambory. Pokud by mezi nimi byla byť jen jediná s narušenou slupkou, hrozí, že začne brzy hnít a hniloba se přenese i na ostatní brambory. I tak se ale vyplatí brambory v průběhu uskladnění pravidelně kontrolovat a okamžitě odstranit ty, které jeví sebemenší známky hniloby, okamžitě ji vyhoďte.

Před tím, než brambory uskladníte, je dobré je omýt a zbavit nabalené hlíny. Ani v tomto případě se nevyplatí spěchat. Dejte si na čas a nechte hlínu odmočit, než abyste se ji snažili smýt silným proudem vody, který by mohl brambory porušit. Po umytí je nechte důkladně oschnout.

Brambory skladujte v přepravkách nebo bedýnkách v chladném a tmavém sklepě, kde neklesá teplota pod bod mrazu. Brambory potřebují dýchat, proto je skladujte v menších vrstvách. Důležitá je i optimální vlhkost. V suchém sklepě budou brambory rychle vysychat, jestliže by však byl sklep extrémně vlhký, budou náchylnější k hnití. Ze stejného důvodu by proto neměla bedna s bramborami ležet na zemi.

Nedoporučuje se mít brambory uskladněné ve stejném sklepě s ovocem. Brambory totiž během uskladnění uvolňují do vzduchu ethylen a ten urychluje zrání ovoce, a to tak vydrží uskladněné kratší dobu.  Jestliže máte ve sklepě s bramborami například jablka, dejte je alespoň co nejdál od sebe.

 

Autor: PST

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE

KULTIVÁTORY


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…