Kdy je třeba vyměnit nůž u sekačky?

01. 09. 2023

Kdy je třeba vyměnit nůž u sekačky?

Přestože je zřejmé, že sekačka může správně fungovat jen s ostrým, rovným a vyváženým nožem, je právě nůž jednou z nejvíce podceňovaných a zanedbávaných součástí sekaček.

Pokud máte pocit, že vaše sekačka už neseká se stejným výkonem, jako když byla nová, ve většině případů jsou na vině tři příčiny:

  1. Špinavý koš – možná se vám taková drobnost může zdát až směšná, jenže sekačka vlastně funguje podobně jako vysavač a tráva je do koše strhávána proudem vzduchu, který musí také někudy unikat. Pokud je koš špinavý a otvory pro proudění vzduchu jsou zanesené, nebude sekačka fungovat stejně efektivně, jako když byla nová a čistá.

  2. Zanesené šasi – pokud je na vnitřní straně šasi nalepená silná vrstva trávy, opět nemůže vzduch pod sekačkou správně proudit, navíc se posečená tráva bude na hrubém a zaneseném povrchu dále zachytávat.

  3. Opotřebený, nebo tupý nůž – tohle asi nikoho nepřekvapí, ale rozebereme si to podrobněji:


Nabrousit nůž není nic složitého. I když je pro nabroušení nejvhodnější použít brusku, možná budete překvapeni, že nůž sekačky lze nabrousit i obyčejným pilníkem. Materiál nože není nijak tvrdý, pokud by byl zakalený, byl by křehký a asi není nutné vysvětlovat, jak nebezpečný by byl, kdyby se při vysokých otáčkách zlomil a jeho část odletěla a někoho zasáhla.

Pokud máte motorovou sekačku, je třeba dávat pozor na naklonění motoru, aby provozní náplně nenatekly, kam nemají. Ideální by bylo olej z motoru i palivo vypustit. Jestliže nechcete olej v motoru vypouštět, vždy naklánějte sekačku tak, aby válec motoru mířil vzhůru. U většiny sekaček to znamená zvedat její přední část a naklánět ji směrem dozadu. Nikdy ji nepřevracejte na bok nebo na předek. Olej v motoru by mohl natéct do ventilů nebo palivového systému, oprava a vyčištění by se pak mohlo prodražit.


Klasický příklad zanedbané sekačky. Na špinavém šasi se zachytává tráva a sekačka má problémy s plněním koše.

Po odšroubování nože také dávejte pozor, aby se nic neztratilo. Unašeč nože může někdy sklouznout z hřídele na které je zajištěn malým klínkem. Pokud by se vám podařilo klínek ztratit, museli byste složitě shánět náhradní. 
Při broušení je důležité dodržet stejný úhel břitu, jaký byl původně od výrobce. Ten totiž zvolil takový úhel, který je optimální pro sečení, aniž by se nůž rychle otupil.

Nabruste obě ostří tak, aby byla rovná, je také důležité zabrousit do roviny všechny vrypy od nárazů nože na kamínky a jiné překážky. Bohužel ani sebešikovnější zahradník se nevyhne domu, aby v trávníku nenarazil na nějaký kamínek nebo větvičku, které se na ostří nože podepíšou.

Jakmile je nůž nabroušený, přichází na řadu jeho vyvážení. Jedná se o velice důležitý krok, protože nevyvážený nůž při vysokých otáčkách bude způsobovat silné vibrace, které mohou zničit motor sekačky. Nůž vyváříte jednoduše tak, že jej za středový otvor zavěsíte například na šroubovák, tak aby byl vodorovně. Pokud jedna strana začne klesat, znamená to, že je těžší a je na ní třeba odebrat materiál. Postupně tedy přibrušujte ostří, dokud nůž nebude viset dokonale vodorovně, aniž by se vychyloval.

Žádný nůž však nejde používat do nekonečna. Jestliže je nůž ohnutý nebo prasklý, nesnažte se jej jakkoli opravit nebo narovnat a rovnou jej vyměňte. U prasklého nože hrozí, že se zlomí a někoho poraní. Ohnutý nůž se vám nikdy nepodaří dokonale narovnat, bude nevyvážený a vibracemi rychle zničí sekačku.


Nůž který je nadměrně obroušený a zohýbaný je již nutné vyměnit 

Podobně nelze ani nůž neustále brousit. S tím, jak při broušení ubývá materiál, stává se nůž lehčím a ohebnějším. V zásadě by mělo platit, že broušení nesmí zasahovat do ohybů a nikdy by nemělo být ubroušeno více, než 1/5 nože, ovšem toto neplatí vždy. Všeobecně totiž není možné jednoznačně učit, kolik materiálu je možné z nože ubrousit, každý typ nože je jinak tvarovaný, jinak silný. Je také nutné chápat, že u některých sekaček může nůž do jisté míry sloužit jako setrvačník motoru a pokud byl nadměrně zbroušen, může to mít vliv i na plynulý běh motoru.

Všeobecně tedy platí, že broušení nesmí zasahovat do prolisů ani ohybů a zároveň na noži vždy musí zůstat dostatek materiálu tak, aby byl pevný a neměl tendenci pružit, vibrovat nebo se ohýbat. Pokud si nejste jistí, raději se poraďte s odborníkem, nebo nůž rovnou vyměňte. 

Stav nože u sekačky se nevyplatí podceňovat. S rovným, ostrým a vyváženým nožem bude sekačka využívat svůj potenciál. Bude dobře plnit koš, nebude se hltit a trávník bude dokonale zastřižený.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.