Je ideální doba pro založení záhonů! Jak na to?

04. 10. 2022

Je ideální doba pro založení záhonů! Jak na to?

Důvodů proč mít vlastní zeleninový záhon je mnoho. Při stoupajících cenách potravin to může být důvod ekonomický, nemusíte konzumovat chemicky ošetřenou zeleninu ze supermarketů, pro někoho může být důvodem i pouhá radost z vlastnoručně vypěstované úrody. Pokud jste začátečník, poradíme vám jak na to.

Pro založení nového záhonu je nejlepší doba právě na podzim.

Důležité je vybrat vhodné umístění záhonu. Mělo by se jednat o místo chráněné před větrem, kam zároveň po většinu dne svítí slunce. Stejně důležitá je kvalita půdy. Pro pěstování je nejvhodnější hlinitopísčitá zemina. Těžkou a nepropustnou půdu lze zlehčit promísením s pískem, do písčité půdy přidejte kompost. S dokonalým promísením vám pomůže kultivátor.

Z osobní zkušenosti mohu říct, že v záhonech je kultivátor pomocník k nezaplacení. Nejenže zvládne do půdy zapracovat kompost a hnojiva tak dokonale, jak to ručně není možné zvládnout, stejně tak i zdlouhavé a namáhavé pravidelné rytí a rozkopávání drnů ulehčí a zkrátí na zlomek času. V malých záhonech vystačíte s lehkým elektrickým kultivátorem, velké rozlehlé záhony zvládne výkonnější motorový stroj.


I malý akumulátorový kultivátor zvládne v záhonech práci za 10 lidí. Na založení nového záhonu ale nestačí.

Záhon nejprve vyměřte a vyznačte provázkem a kolíky. Při rytí se drn obrátí směrem dolů, a tak většina trávy do jara odumře. Lepší je však drn strhnout, vyklepat z něho zem a drn dát na kompost, kde se rozloží. V kompostu ale drny skládejte kořeny vzhůru. Při podzimním založení záhonu si také po zrytí můžete pomoci tmavou plachtou z netkané textilie, kterou záhon zakryjete. Plevele a trávy bez světa spolehlivě odumřou.


Práce s rýčem dá opravdu zabrat. Kultivátor je pomocník k nezaplacení

Na podzim během rytí můžete záhon vyhnojit. Čerstvý hnůj není možné zarýt až na jaře, protože by rostliny spálil. Nejlepší je samozřejmě koňský hnůj, není-li však jiná možnost, dobře funguje i hnůj granulovaný. Rytí provádějte na hloubku rýče, případně na maximální hloubku, jakou umožní kultivátor. Po zrytí rýčem je nutné rozkopat hroudy a záhon uhrabat do roviny, aby půdu nesplavovala voda. S kultivátorem je práce snazší, ten půdu pomele na drobná zrnka, a tak stačí záhon jen lehce srovnat hráběmi.


Kultivátor půdu pomele na drobná zrna...

Pokud nevytváříte pole pro pěstování brambor, vyplatí se záhon rozdělit na menší záhonky oddělené cestičkami tak, abyste pohodlně dosáhli na kterékoli místo v záhonku. Není od věci dát kolem záhonů betonové obrubníky. Jsou prakticky nezničitelné, dokonale oddělí záhon a zabrání splavování zeminy ze záhonu při deštích a zalévání. Podobnou službu zajistí i dřevěné obrubníky, je však nutné použít kvalitní tvrdé dřevo, jinak vydří jen pár sezón. Životnost lze prodloužit tak, že je od zeminy oddělíte fólií. Pokud budete prkna mořit nebo chránit nátěrem, používejte jen takový lak, který nekontaminuje půdu. Na cestičky můžete použít také prkna, ale jak už jsme si řekli, dlouho nevydrží. Lepší volbou jsou betonové dlaždice. Mě osobně se osvědčilo záhony olemovat betonovými obrubníky a cesty vysypat štěrkem. Je odolný a propouští vodu. Chcete-li mezi záhony nechat trávník, pamatujte na to, že jej budete muset sekat, a tak se mezi záhony musíte vejít se sekačkou.

https://cz.hecht.cz/zahrada/kultivatory/
Motorový kultivátor zvládne i přípravu políčka pro sadbu brambor

A kdy se dočkáte první úrody? Je důležité počítat s tím, že přes zimu půda slehne, a tak ji bude na jaře nutné opět prokypřit. Zde je opět výhodou, pokud vlastníte kultivátor. Prvních ředkviček se můžete dočkat již 28 dní po vysetí.

Autor: PST

Související kategorie:

KULTIVÁTORY

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…