Jaro klepe na dveře! Jste připravení?

23. 02. 2023

Jaro klepe na dveře! Jste připravení?

Jaro je období, kdy se zahrádkáři opět vrhají do práce a začínají se připravovat na novou sezónu. Zde je několik tipů, jak se na jaro připravit:

  1. Zkontrolujte své nářadí: Zkontrolujte stav zahradního nářadí a vyčistěte je. Je důležité byly ostré, abyste mohli pracovat rychle a efektivně. Ostří u lopat, rýčů a motyk zkontrolujte a v případě nutnosti je přiostřete pilníkem. Budou pak snadněji pronikat do země.
  2. Zkontrolujte zahradní techniku: Podívejte se, zda jste na podzim něco neopomenuli, zda je sekačka, vyžínač, kultivátor, provzdušňovač a další technika v pořádku. S některými menšími problémy si možná poradíte sami, ale pokud bude třeba zásah servisního technika, je nyní ideální doba dát stroj opravit a seřídit. V této době totiž ještě nebývají servisy vytížené tolik, jako v hlavní sezóně a na opravu proto nebudete muset čekat dlouho.
  3. Vyčistěte svou zahradu: Vyčistěte svou zahradu od spadaného listí a větví, které se nahromadily během zimy. Odstraňte i všechny ostatní zbytky, které by mohly bránit růstu rostlin.
  4. Připravte půdu: Ošetřete půdu tak, aby byla připravena na nové rostliny. Zryjte záhony, přidejte organické hnojivo a vápno. Pokud je to možné, přidejte i kompost.
  5. Plánujte svou zahradu: Rozmyslete si, co chcete v této sezóně vypěstovat. Přemýšlejte o nových rostlinách, které byste chtěli vysadit, a o tom, jaké rostliny z minulých sezón byly úspěšné a které ne.
  6. Dokupte semena: Nakupte semena rostlin a zeleniny, které hodláte letos pěstovat. Zbyla-li vám nějaká semena z předchozí sezóny, zkontrolujte raději jejich klíčivost. Předejdete tak zklamání, kdyby vám po vysetí nevyklíčila. Nasypte vzorek semínek na vlhkou buničinu, vatu nebo třeba mokrou papírovou kuchyňskou utěrku, umístěte je do tepla na tmavé místo. Pokud v době úměrné druhu semen (některá klíčí již za dva tři dny, jiná i po týdnu a více) nevyklíčí, nebo vyklíčí jen část vzorku, raději kupte semena nová.
  7. Sázejte a vysévejte semena: Pokud máte zahrádku, na kterou se dostává slunce, můžete začít se sadbou raných plodin, jako jsou hrášek, fazole nebo ředkvičky. Je důležité být trpělivý a nezasazovat semena příliš brzy, když je půda stále studená. Některé rostliny si můžete zasít doma nebo ve skleníku do kelímků nebo truhlíků a přesadit je do záhonů, až budou venkovní teploty příznivější. Výrazně tím urychlíte sklizeň úrody.
  8. Péče o trávník: Pokud máte trávník, je důležité jej po zimě připravit. Vyhrabejte starou trávu a odstraňte plevele. V březnu, jakmile už nebude trávník podmáčený po tání sněhu nebo srážek, provzdušněte jej přidejte hnojivo a dosypte holá místa v trávníku osivem.
  9. Ochrana proti škůdcům a chorobám: Mějte na paměti, že s novou sezónou mohou přijít i noví škůdci a choroby. Pečlivě odstraňujte veškerý odpad, ve kterém by se mohly množit plísně a choroby. Pravidelně kontrolujte své rostliny, používejte preventivní opatření a v případě, že zjistíte napadení rostlin, okamžitě zasáhněte, abyste předešli dalšímu šíření.
  10. Zkontrolujte zahradní nábytek: Podívejte se, jestli zahradní nábytek přežil zimu bez úhony. Dotáhněte šroubové spoje, očistěte jej a pokud je to nutné opatřete jej novým nátěrem. Je-li nábytek již příliš poškozený a dosloužil, raději pořiďte nový. Pamatujte, že prasklá židle nebo lavice může zavinit i závažná zranění.

 

Pamatujte, že příprava zahrady na jaro je důležitý krok pro úspěšnou sezónu. Pokud se na jaro pečlivě připravíte, budete mít v létě krásnou a plodnou zahradu plnou rostlin a zeleně.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.