Jak vytvořit zahradu bez klíšťat

17. 05. 2022

Jak vytvořit zahradu bez klíšťat

Jaro je v plné síle a klíšťata jsou díky příznivému počasí na vrcholu své aktivity. Při toulkách přírodou je nezbytné sebe i zvířecí mazlíčky chránit vhodnými repelenty. Lze vytvořit takovou zahradu, ve které se nebude klíšťatům líbit?

Klíště vyhledává vysokou trávu nebo křovinaté porosty, kde se drží uchycena zadními nohami a trpělivě čekají na svou oběť. Jakmile se o ně člověk nebo zvíře otřou, instinktivně se přichytí a následně přisaje do kůže. Klíště vydrží hladovět a čekat na oběť i déle než jeden rok. Ovšem k přežití potřebuje především vlhké prostředí. Na slunci nebo v suchém prostředí klíště rychle uhyne.

Zahradu nepřátelskou pro klíšťata tedy vytvoříte poměrně snadno. Ideální by bylo, zbavit se všech hustých keřů, to by ale byla škoda. Klíšťatům ovšem pohyb po zahradě prakticky znemožníme, když vytvoříme pro ně neprostupnou bariéru. Takovou bariérou mohou být různé plochy z oblázků, štěrku, chodníky a dlažby, které zahradu různě rozdělí. Pod keři nejen podél plodů proto můžete namísto mulče nasypat kamení. Menší vadou kamení ovšem je, že v létě se půda pod ním rychleji prohřívá a v zimě snadněji promrzá. Přes kamenitou plochu se klíště na keř prakticky nemá šanci dostat, a pokud by se na keř přeci jen dostalo, bude pro něj velký problém přemístit se kamkoli jinam.

Kameny a vůně levandule klíště odradí...

Druhým základem je pravidelné sečení trávníku. Nízká tráva totiž také vytváří prostředí, které je pro klíště nepřátelské, proto je šance, že nás v ní klíště napadne opravdu minimální.

Dnes se v zahradách často objevují plochy, ve kterých záměrně necháváme tzv. divokou louku, která poskytuje domov všemožné užitečné havěti, bohužel se v ní zabydlí i někteří tvorové, které bychom v zahradě raději neviděli, včetně klíšťat. V takovém případě je vhodné zamezit dětem nebo psovi přístupu do vysoké trávy pomocí plůtku a opět plochu oddělit od zbytku zahrady pásem štěrku, oblázků nebo dlažby.

Klíštěti znepříjemníte život i tím, že si v zahradě zasadíte rostliny, které klíšťata odpuzují. Mezi ně patří například levandule, máta, pelargónie, yzop, rozmarýn nebo oregano.

Pokud máte v zahradě psa, pokuste se i jemu vhodným způsobem zamezit v přístupu mezi keře, nebo jej alespoň ošetřete vhodným repelentem s dlouhodobým účinkem, nebo mu pořiďte obojek proti klíšťatům. Klíště totiž potřebuje hostitele, aby mohlo dokončit svůj životní cyklus.  

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

10. 04. 2024

Plevel - nenáviděný nepřítel každého zahrádkáře. Nejenže kazí vzhled záhonů a chodníků, ale také může zabraňovat růstu…