Jak vybírat správné čerpadlo?

29. 05. 2023

Jak vybírat správné čerpadlo?

Pravidelná letní sucha v posledních letech většinu z nás nutí řešit otázku, jak zajistit zavlažování zahrádky a nevyčerpat při tom poslední pitnou vodu ze studny. Starý sud za domem pod okapem a konev jsou již nevyhovující. Různé podzemní i nadzemní nádrže na dešťovou vodu se postupně staly nezbytnou součástí našich zahrad. Celkem běžně se začínají objevovat u domů i čističky odpadních vod, kdy je přečištěná voda zachytávána k následnému zalévání. Vodu je ale nutné nějakým způsobem čerpat, proto se stále častěji setkáváme s otázkou“ „Jaké čerpadlo mám použít?“ Řešení se nabízí hned několik.

Jestliže vlastníte chatku v zahrádkářské kolonii, kde není elektrická energie, nemusíte hned házet flintu do žita. Naše společnost HECHT přišla na trh s akumulátorovou myčkou HECHT 3025, která je mimo jiné určena i pro zalévání. Stačí doma nabít moderní lithiový akumulátor, na zahrádce pak vložit jeden konec hadice do nádrže a na druhý připojit myčku. Trysku nastavíte na kropení, stisknete spoušť, myčka sama vodu nasaje a můžete zalévat podobně, jako z hadice. Myčka zvládne nasát vodu z nadzemní nádrže hadicí dlouhou až 20 m. Je to ideální řešení třeba pro seniory, kterým by nošení těžké konve s vodou dělalo potíže. Ale co si budeme říkat, tahat se s těžkou konví nechce asi nikomu.

Pokud zvažujete pořízení plnohodnotného čerpadla, je důležité vědět několik základních informací o konstrukci čerpadel. Většina lidí hledá nejlevnější řešení a proto má tendenci sáhnout po nějakém levném ponorném čerpadle. V takovém případě však může přijít zklamání. Většina odstředivých rotačních ponorných čerpadel je určena pro přečerpávání vody a proto je tlak vody pro zalévání kropením v hadici příliš nízký. První, co by vás mělo zajímat při pořízení čerpadla je jeho výtlak. I když tato hodnota udává, do jaké výšky je čerpadlo schopno vodu vytlačit, můžete si z ní udělat dobrou představu, jaký tlak bude na konci hadice u kropící pistole. Ten by neměl být nižší než 1 bar. U některých typů kropicích pistolí by mohl smysl dávat i tlak nad 0,5 bar, ale pak počítejte s tím, že voda bude stříkat cca 1 – 1,5 m před vás. To znamená, že pak budete muset s hadicí procházet mezi záhony a přetahováním hadice si můžete poškodit svou úrodu a polámat květiny.

Jak tedy zjistíte, jaký výtlak by mělo mít čerpadlo vhodné právě pro vaše potřeby?

Pro výpočet čerpadla můžete využít naší kalkulačku.

.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.