Jak se bránit před vosím píchnutím?

19. 08. 2022

Jak se bránit před vosím píchnutím?

Vosí píchnutí je nepříjemné, bolestivé a může být i nebezpečné. A to nejen pro alergiky, ale i pro naprosto zdravého člověka, kterého by vosa, kterou omylem pozřel s jídlem bodla třeba do krku.

Koncem léta bývají vosy nejaktivnější. Do zahrad je vábí zejména vůně dozrávajícího ovoce, mnoho lákadel jim ale často nevědomky přichystáme sami. Nejčastěji je to jídlo a pití, které necháme venku na stole, mohou to být ale i parfémy nebo voňavá mýdla či opalovací krémy se sladkou vůní.

V první řadě je důležité ze zahrady důsledně odstraňovat vše co vosy láká. Zejména veškeré popadané a přezrálé ovoce, na které se slétnou vosy z širokého okolí. Obdobně není dobré nechávat na venku stole na terase či pod pergolou jakékoli jídlo, ovoce nebo pití.

V horkých letních dnech, kdy je třeba dodržovat pitný režim, není od věci mít nápoje venku v uzavřených sklenicích s brčkem. Zejména malé děti snadno přehlédnou, že jim v nápoji plave vosa. Nápoj v uzavřené sklenici není tolik cítit do okolí a vosy na bečku si rozhodně všimnete lépe, než když plave mezi ovocem v pití.

Poměrně špatný nápad je mít například pivo v otevřené tmavé lahvi. Pivo vosu přiláká celkem spolehlivě a v tmavé lahvi si nemáte šanci všimnout, že v nápoji plave nezvaný host.

V době, kdy jsou vosy nejvíce aktivní raději omezte i konzumaci jídla venku. Oběd vám bude stejně chutnat více doma, kde je chladněji. Není od věci do okem nainstalovat sítě proti hmyzu a do dveří magnetické sítě, které se uzavřou hned jak jimi projdete. Když už si budete chtít dát venku zmrzlinu nebo vychlazený ovocný salát, buďte co nejvíce opatrní.

Když už kolem vás vosa začne kroužit, je nejlepší klidně odejít pryč. Vyvarujte se rychlých pohybů a mávání rukama, to by mohlo vosu zbytečně vyprovokovat.

Vosy jsou v přírodě užitečné, hubí různé škůdce. Proto je zbytečně nezabíjejte.  Můžete se pokusit udržet je v uctivé vzdálenosti například tak, že v místě, kde se trávíte nejvíce času, umístíte falešné vosí hnízdo, tak jak je popsáno v článku ZDE. Vosy jsou totiž teritoriální a cizím hnízdům se z dálky vyhýbají.

Co dělat, když už vás vosa píchne?

Asi není třeba zdůraznit, že alergik by měl pro takový případ mít po celou sezónu neustále v dosahu pohotovostní soupravu první pomoci. Zdravý člověk většinou vystačí s tím, že bude místo bodnutí chladit, nebo využije osvědčené babské rady a potře jej octem nebo přiloží plátek cibule. Pokud však kohokoli bodne vosa do úst, krku nebo jazyka, urychleně vyhledejte lékaře. Hrozí totiž otok a zablokování dýchacích cest.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.