Obtěžují vás vosy? Zbavte se jich!

26. 07. 2022

Obtěžují vás vosy? Zbavte se jich!

Možná to někoho překvapí, ale jakkoli jsou pro nás vosy otravné, jsou pro nás i užitečné. V přírodě se totiž živí hmyzem. Loví mouchy, housenky a další hmyz, který často řadíme mezi škůdce. Jedna vosa může za hodinu ulovit až 4 mouchy a pokud právě krmí larvy, jedno vosí hnízdo může za den zlikvidovat několik stovek kusů různého hmyzu. Když nám ale krouží před obličejem, lezou po zmrzlině a plavou v limonádě, začneme o vosí užitečnosti pochybovat.

Vosí bodnutí je bolestivé a nepříjemné, může být i nebezpečné, a to nejen pro alergiky. Pokud bychom vosu omylem vypili v nápoji a píchla nás například do jazyka nebo krku, může ohrozit i zdravého člověka.

Vosa se čas od času objeví asi všude. Jestliže vás při letním stolování venku navštíví jednou za pár dní, asi to nebudete řešit. Je zřejmé, že hnízdo má někde daleko a k vám zavítala jen náhodou. Objevují li se však vosy často, nebo dokonce i ve větším počtu najednou, je dobré zkontrolovat, zda se vám neuhnízdily někde poblíž. Většinou si budují hnízda pod střechou, v kůlně, na půdě, ale i v různých dutinách. Klidně se zahnízdí i pod dřevěnou podlahou terasy.

Vyrobte si falešné vosí hnízdo!

Vosy jsou teritoriální a snaží se vyhýbat již zabranému území. Jakmile někde naleznou cizí hnízdo, budou se mu obloukem vyhýbat. Makety hnízda se dají zakoupit, poměrně snadno jej ale vyrobíte i doma. Stačí vzít nafukovací balónek, nafouknout jej do rozměrů průměrného hnízda a polepit papírem. Nejlépe se pracuje například s jemnými papírovými ubrousky, které natrháte na kousky, namočíte do vody ve které je rozpuštěné lepidlo a postupně jimi v několika vrstvách polepíte celý balónek. Můžete nechat malý otvor imitující vstup do hnízda. Jakmile lepidlo zaschne a papír ztvrdne, můžete balónek vyfouknout a vyndat. Falešné hnízdo natřete šedou barvou (například vodovými barvami) a zavěste jej nad stůl. Vosy se k hnízdu zpravidla nepřiblíží více než na 5 metrů.

Vosy lze také odpudit vůní bazalky, citrónu nebo hřebíčku.  Dejte si na stůl květináč s bazalkou, nebo rozpůlený citrón, do kterého napícháte hřebíček. Obdobně vosám vadí i vůně máty.  Naopak se vyhněte používání různých sladkých parfémů, které by vosy mohly lákat. Vynechte také oblečení v jasných a křiklavých barvách, zejména žlutou a modrou.

Vyzkoušet můžete také lapače, které rozvěsíte opodál stolu nebo terasy.  Dejte do lahve trochu piva, nebo namíchejte sirup s vodou tak aby byl hodně sladký. Lahev naplňte tak z jedné čtvrtiny a zavěste ji třeba na nedaleký strom. Vůně sladkého nápoje vosy přivábí, ty vlezou d lahve a utopí se.

Pokud někde na svém pozemku najdete vosí hnízdo, asi se ho budete chtít zbavit. Likvidaci byste měli svěřit raději odporné firmě, ale když už se rozhodnete přes veškerá rizika hnízdo likvidovat sami, udělejte to buď brzy ráno, nebo pozdě večer, kdy už vy nejsou tolik aktivní. Oblečení vám musí zakrývat celé tělo tak, a mělo by být tak utěsněné, aby vám vosy nemohly vlétnout například do nohavic nebo rukávů. Nezapomeňte mít pečlivě zakrytý i obličej a oči si chraňte brýlemi (např. motocyklovými), pod které se vosy nedostanou. Pokud se jedná o volně visící hnízdo, navlékněte na hnízdo pytel a utěsněte jej kolem hnízda tak, aby vosy nemohly ven a teprve potom hnízd odřízněte. Pracujte rychle a nezapomeňte míz v záloze únikovou cestu. Nechcete-li vosy zabíjet, můžete je i s hnízdem odvést někam hodně daleko do přírody.  Špatně přístupná hnízda budete muset zlikvidovat pomocí insekticidních sprejů proti vosám a sršním. Vždy postupujte podle návodu na přípravku a stejně jako v předešlém případě, mějte v záloze únikový plán.  Než se ale rozhodnete vosy zlikvidvat, důkladně zvažte, zda je to opravdu nutné, zda by nestačil některý z výše uvedených postupů, například falešné hnízdo, které jim vymezí prostor, který nebudou navštěvovat. Vosa je užitečná a do přírody patří.

Autor: PST

 

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.