Jak připravit sklep na uskladnění sklizně
12. 08. 2022

Za chvíli bude konec prázdnin a nastane doba sklizně. Ostatně některé plody sklízíme již dnes. Co nezkonzumujeme hned je však třeba vhodným způsobem uskladnit. Část úrody můžeme zavařit, část zamrazit, nejstarším způsobem je ale uskladnění ve sklepě.
Nejlepší sklep je ten, který je umístěn někde ve svahu nebo pod zemí mimo úplně mimo obývaný dům. V takovém totiž bývá poměrně konstantní teplota, neproniká do něho stropem a stěnami teplo z okolních vytápěných prostor. V ideálním sklepě by se měla teplota celoročně držet okolo 4 – 5 °C, nikdy ale nesmí klesnout pod 1 °C. Vlhkost by měla být někde mezi 70 - 80 %. Při nižší vlhkosti bude ovoce a zelenina rychleji vadnout. Naopak vyšší vlhkost již může působit potíže, je zde riziko šíření plísní a hub. Pokud nepomůže ani větrání, na vinně je většinou špatná izolace, kterou prosakuje voda. V takovém případě se poraďte s odborníkem, ne vždy musí být řešení složité a nákladné.
Před tím, než začnete do sklepa ukládat letošní úrodu, důkladně jej vyčistěte. Zabráníte tak, aby se na nové uskladněnou zeleninu a ovoce přenesly plísně, choroby a škůdci z loňské úrody. Důležité je odstranit všechny zbytky po loňské úrodě. Pečlivě vymeťte všechny organické zbytky, vytřete regály, police, přepravky a bedny. Nejlepší je ve slunném dni vše vynosit na zahradu, opláchnout a otřít octovou vodou, která funguje jako dezinfekce a následně na slunci nechat důkladné vyschnout.
Sklep můžete vybílit vápnem. To také funguje jako dezinfekce a částečně izoluje vlhkost. Rovnou také zkontrolujte, zda do sklepa nevedou nějaké přístupové cesty, pro hmyz a hlodavce. Okna a větrací šachty je dobré zajistit drátěnou sítí proti hmyzu. Se silonovými a jinými tkanými sítěmi by si hlodavci snadno poradili. Zkontrolujte také, zda dobře těsní dveře, aby pod nimi nezvaní hosté nemohli prolézat.
Dezinfekci je také možné provádět pomocí sirného knotu nebo sirného papíru. V takovém případě ale přísně dbejte bezpečnostních pokynů výrobce a také dobře zvažte, zda je to v hodné ve sklepě pod obytným domem, abyste si „nezasmradili“ celý dům.
Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Ideální by bylo uskladnit je v samostatných sklepích, jinak může ovoce natáhnout pach zeleniny. Navíc například brambory při uskladnění uvolňují do vzduchu ethylen, který urychluje zrání ovoce. Jestliže nemáte dva sklepy, dejte ovoce a zeleninu co nejdále od sebe a je-li to možné, sklep alespoň přepažte příčkou. Brambory můžete uskladnit v přepravkách, kořenová zelenina nejlépe vydrží v bednách zahrnutá vlhkým pískem.
Jablka ukládejte stopkami dolů v jedné, maximálně ve dvou vrstvách do bedýnek, nebo na slámu. Hrušky naopak ukládejte stopkami nahoru.
Ukládejte jen naprosto zdravé a nepoškozené plody. Potlučené nebo jinak porušené by začaly brzy hnít a plísn s hnilobou by se rychle rozšířila. Důležité je po celou dobu uskladnění vše pravidelně kontrolovat a plody zasažené plísní okamžitě odstranit.
Autor: PST
Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!
Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.
Mohlo by Vás také zajímat

Jak předcházet poškození techniky palivem s biosložkou?
21. 03. 2023To, že moderní paliva (např E10, E15, E85) obsahují ethanol není žádným tajemstvím. Ovšem o tom, jaké účinky může mít…

Jak připravit skleník na novou sezónu krok za krokem
16. 03. 2023S příchodem jara se také blíží nová sezóna pěstování ve skleníku. Máte-li v plánu letos vypěstovat větší množství…

Probouzení jara v zahradě: Příprava záhonů a trávníku
10. 03. 2023Březen je měsícem, kdy se příroda začíná probouzet ze zimního spánku. Stejně tak se i naše zahrady začínají probouzet a…

Jak kultivátory usnadňují práci na záhonech v zahradě?
09. 03. 2023Kultivace záhonů je nezbytnou činností pro všechny zahrádkáře, kteří chtějí na svých zahradách pěstovat plodiny.…

