Jak pečovat v létě o trávník: Pouhé sečení nestačí

20. 06. 2023

Jak pečovat v létě o trávník: Pouhé sečení nestačí

V létě je péče o trávník zvláště důležitá, protože vysoké teploty a sucho mohou mít významný vliv na jeho zdraví a vzhled. O správné péči o trávník jsme už psali opakovaně, přesto je dobré si některé postupy připomenout.

I když v létě roste trávník o poznání pomaleji než na jaře, rozhodně bychom neměli zanedbávat pravidelné sečení. Musíme si uvědomit, že každé sečení pro trávník znamená stres a ten je o to větší, čím vyšší část trávníku odsekneme. Při posečení vysokého trávníku ze náhle dostane slunce ke spodním částem stébel a ty náhlý přísun slunečního záření nemusí vydržet. Slunce pak může v trávníku doslova vypálit holá místa. Pokud nemáte čas strávník sekat pravidelně a přesto toužíte po kvalitním zeleném pažitu, možná je na čase zvážit pořízení robotické sekačky, která pravidelnou práci udělá za vás. 

Velmi důležité je rovněž ostrý nůž sekačky. Tupý nůž stébla neseče, ale trhá. Ty jsou pak na konci roztřepená, snadněji ztrácejí vodu a zasychají. 

Správná výška sečení je rovněž velice důležitá. Na jaře, když je dostatek vláhy a nepálí ostré slunce, není problém sekat trávník velice nízký, trávník pak roste pomaleji a naopak více odnožuje a houstne. V létě v největších vedrech však sekejte trávník nejméně na výšku 4 cm a delší. Vyšší porost lépe stíní zem a zadržuje vláhu. Vyšší trávník je také o poznání odolnější. Výšku trávníku pak můžete opět postupně snižovat s příchodem chladnějších měsíců. 

Mezi lidmi panuje také mýtus, že nízkým sečením se dá zlikvidovat plevel v trávníku. To je ovšem pravda  jen z části. Některé vysoké byliny sice časté sečení dlouho nevydrží a odumřou, ale jetel, pampelišky a další odolné rostliny sečení vydrží. Například zmíněná pampeliška i jetel mohou nízké sečení snášet natolik dobře, že svými listy trávník zastíní a ten pod nimi bude chřadnout. Zde pak nezbývá nic jiného, než se s plevelem buď smířit, pokusit se jej odstranit ručně, což ne musí být vždy efektivní, nebo sáhnout po nějakém selektivním herbicidu.Jestliže používáte selektivní herbicid poprvé, je možná vhodné vyzkoušet jeho účinky někde na malém kousku trávníku. A rozhodně se vyplatí používat jen produkty ověřených výrobců. Zároveň vždy dodržujte pokyny výrobce, při nesprávném použití totiž můžete poničit i trávník. Na trhu jsou dnes dostupná tzv. chytrá hnojiva (např. Travin), která trávníku dodají nejen živiny, ale zároveň až po dobu 2 měsíců budou účinně likvidovat plevel.

Tím se dostáváme k nutnosti hnojení. Jak tráva roste, logicky odebírá z půdy živiny. Posečená tráva však zpravidla putuje do koše sekačky a skončí na kompostu. Jistou alternativou hnojení může být mulčování. Tráva při tom není sbírána do koše, ale je pomleta na drobné kousky, které propadnou na zem, kde zetlejí a poslouží jako hnojivo. Možnost mulčování nabízejí pokročilejší modely sekaček, ovšem pro mulčování  je nutné sekat trávník poměrně často. Jakmile totiž trávník trochu přeroste, nože už jej nezvládnou tak dobře přesekat na malé kousky a v na trávníku by zůstávaly nevzhledné hromádky posečené trávy. Zde by mohla opět přijít ke slovu robotická sekačka, která může sekat klidně třeba denně. Ovšem i pak je třeba trávníku čas od času dodat důležité živïny vhodným hnojivem. V letním období je však vhodné používat hnojiva s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem draslíku. Dusík podporuje růst listů, což není příliš žádoucí v horkém počasí, zatímco draslík posiluje odolnost trávníku vůči suchu a stresu. Po aplikaci hnojiva je důležité trávník zalít. Voda hnojivo rozpustí a dostane do půdy ke kořenům. A tím se dostáváme k dalšímu důležitému kroku: zavlažování.

Během teplých letních dnů je důležité zajistit, aby trávník dostával dostatečné množství vody. Je lepší zalévat trávník hloubkově a méně často, než povrchově a často. Doporučuje se zalévat trávník večer nebo brzy ráno, aby se minimalizovala ztráta vody vlivem odpařování,  zároveň trávník večer nebo ráno neutrpí tak prudký teplotní šok prudkým ochlazením studenou vodou. Zajistěte, aby trávník dostal dostatek vody, ale vyhněte se přemokření, které by mohlo vést k hnilobě kořenů.

V létě je také vhodné trávník zbytečně nezatěžovat. Minimalizujte proto váš pohyb po vyschlém trávníku. Pokud se chcete opalovat, raději používejte vhodný zahradní nábytek, jako jsou lehátka, křesla nebo různé houpací lavice, než abyste na trávník rozkládali deku.

Dodržováním těchto tipů a věnováním pozornosti potřebám trávníku můžete zajistit, aby zůstal zelený, zdravý a odolný v průběhu letních měsíců.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.