Jak ochránit úrodu před přívalovými dešti

10. 08. 2022

Jak ochránit úrodu před přívalovými dešti

Před pár dny se opět přes část naší republiky přehnala poměrně silná bouře s přívalovým deštěm. V posledních letech to však není nic výjimečného. S jistou pravidelností se podobné přívaly deště objevují i několikrát za rok a s tím jak se mění podnebí, nedá se předpokládat, že by to mělo být v následujících letech jiné. Je tedy nejvyšší čas zvážit, zda tomu naše zahrady nepřizpůsobíme.

Nikoho asi nepotěší, když dlouhé týdny s láskou opečovává záhony a když už konečně začne úroda dozrávat, spláchne mu ji voda. To ale platí i pro květinové záhony. Jak tomu zabránit? V první řadě je nutné všemi možnými prostředky zabránit, aby voda na zahradu přitékala z okolních pozemků. Často stačí pod plot umístit podhrabové desky, nebo obrubník, které vodu na pozemek nepustí. Pokud by však voda zadržená za plotem neměla kam odtékat, mohla by se přelít i přes tuto zábranu. Řešením může být podél plotu vybudovat drenáž, ze které vodu svedete pryč.

Druhým krokem je zajistit, aby voda na vašem pozemku nezůstávala. Zde si můžete pomoci drenážemi a odvodňovacími strouhami. Buďte však ohleduplní ke svým sousedům. Pokud byste chtěli vodu svést do veřejné dešťové kanalizace, vždy se na příslušném obecním úřadě ujistěte, že tím něco neporušujete, vyhnete se tím případným potížím a postihům.

Zapomínat však nesmíme ani na vodu ze střech. Tu se samozřejmě snažíme z okapů shromažďovat na suché období k zalévání. Jenže když je vody hodně a nádrže jsou plné, je třeba mít zajištěn odtok z přepadů, aby voda nezaplavovala zahradu.

Samotnou úrodu a květiny ochráníte tak, že vybudujete vyvýšené záhony. Přes vyvýšený záhon nemůže přetékat voda z okolí a stěny okolo záhonu brání tomu, aby voda která na záhon dopadne, zeminu odplavovala. Pro vybudování vyvýšených záhonů můžete použít prkna, ty ovšem mají krátkou životnost, zejména pokud použijete ta levná smrková. Životnost jim prodloužíte kvalitním nátěrem a tím, že je od zeminy budete izolovat nepropustnou fólií. Často se využívají i staré železniční pražce, které jsou prakticky nesmrtelné, ovšem dehet, kterým jsou napuštěné uvolňuje do půdy nebezpečné a karcinogenní látky, které mohou kontaminovat nejen zeleninu, ale i podzemní vodu. Vyvýšený záhon je možné snadno vybudovat i z vhodných betonových prvků jednoduše „nasucho“. Výhodou je, že je můžete kdykoli rozebrat, přemístit nebo upravit rozměry záhonu podle potřeby.

Hodně netradičním způsobem vyvýšeného květinového záhonu (nebo spíše obřího truhlíku??) může být i stará postel po babičce...

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…