Jak ochránit úrodu před nálety špačků?

05. 06. 2023

Jak ochránit úrodu před nálety špačků?

Obraz plných stromů a rostlin zahalených v hojnosti plodů vyvolává pocit radosti a hrdosti v každém pěstiteli. Nicméně, představte si, jak může být v jediném okamžiku celá úroda zdevastována, když se na obzoru objeví nevítaní hosté v podobě špačků. Tato malá a přesto velmi hlučná ptáků sice může přinést zábavu svým zpěvem a kouzlem, ale když se přemnoží a zaměří se na vaši úrodu, může způsobit katastrofální škody během chvíle. 

Když si tu a tam uzobne třešeň kos nebo jiný pták, dopřejme  njim to. Špačci ale jsou známí schopností objevit se z ničeho nic ve velkých hejnech. Jakmile zahlédnou zralé plody na stromech nebo v záhonech, neváhají se shromáždit a zaútočit. Důsledky jejich náletu na vaši úrodu  potom mohou být ničivé. 

Nejúčinnější obranou proti jejich náletům je zakrytí plodin sítí. To je však možné pouze v záhonech nebo na menších keřích, vzrostlé stromy sítí nezakryjete, tady je třeba hledat jiná řešení.

Často je doporučováno zavěsit do zahrady lesklé předměty, jako proužky alobalu, stará CD, které vytvářejí na slunci odlesky zahánějící ptáky. Do jisté míry to může fungovat, ale špaček je velice chytrý pták a tak se dá očekávat,že velice brzy pochopí, že od třpytícího se cédéčka mu žádné nebezpečí nehrozí. 

Na trhu dostupné zvukové plašiče jsou vhodné zejména do velkých sadů. V zahradě mezi hustou zástavbou domů byste takovým plašičem brzy rozzlobili sousedy. Navíc není vhodné ze širokého okolí odhánět i užitečné ptactvo, které vám v zahradě může pomáhat s likvidací škůdců. 

Na chytrého špačka se musí jinak, ale také chytře. Zkuste sehnat například plyšovou hračku, nejlépe ve tvaru a zabarvení kočkovité šelmy. Umístěte jí na ovocný strom tak, aby byla dobře vidět. Podobně účinná je i atrapa hada, kterého se ptáci přirozeně bojí. Aby špačci neprokoukli, že se jedná o atrapu, čas od času ji přesuňte na jinou větev. Špačci si pak dobře rozmyslí, jestli se jim vyplatí risk zjišťovat, zda se jedná o atrapu, nebo číhající šelmu.

Podobně účinné mohou být i makety dravých ptáků. Stačí vyříznout z překližky siluetu dravého ptáka a zavěsit ji na provázek na konstrukci z latí nad strom tak, aby ve větru kroužila a pohupovala se. Bohužel tímto způsobem ale opět vyženete ze své zahrady i užitečné ptáky. 

Pokud jste zruční, můžete si vytisknout obrázek sedícího dravého ptáka v životní velikosti a nalepit jej z obou stran na překližku. Pilkou jej vyřízněte a dobra nalakujte bezbarvým lakem, aby byl odolný proti dešti a zavěste je do větví stromu.

Je však velice důležité tyto plašiče využívat pouze v době, kdy dozrávají plody a ihned po sklizni je odstranit. Nezapomínejte, že ptáci do vaší zahrady patří a spousta z nich vám pomáhá likvidovat škůdce, které v zahradě nechcete. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…