Jak na bohatou úrodu rajčat

24. 04. 2023

Jak na bohatou úrodu rajčat

Nejlepší čas na venkovní výsadbu rajčat závisí na klimatických podmínkách v dané oblasti a na konkrétní odrůdě rajčat. Obecně platí, že rajčata by měla být vysazena až poté, co se dostatečně zahřeje půda a počasí se stabilizuje. Rajčata jsou teplomilné rostliny a potřebují teploty nad 10 °C. Nejvhodnější čas pro venkovní výsadbu rajčat je proto u nás koncem dubna až začátkem května.

Pro nikoho asi nebude tajemstvím, že rajčata můžete pěstovat nejen v záhonech, bohaté úrody se můžete dočkat i na balkónech. Není třeba v tom hledat nějakou složitou vědu, stač dodržet jen několik zásad.

Rajčata potřebují sluneční světlo a teplo, takže hledejte místo, kde budou mít dostatek slunce. Zvolte místo, které je chráněné před silným větrem.

Rajčata preferují půdu, která je dobře odvodněná, lehká a bohatá na živiny. Nejlepší je připravit půdu několik týdnů před výsadbou rajčat, aby se živiny dostaly do půdy. Půdu můžete obohatit kompostem, hnojem nebo jinými organickými hnojivy. Důležité je, aby půda měla pH kolem 6,5 až 7,5, aby byla dostatečně neutrální.

Rajčata potřebují dostatek prostoru pro růst. Mějte mezi rostlinami vzdálenost minimálně 60 cm, aby měly dostatek místa pro šíření kořenů a růst nadzemní části. Pokud sázíte rajčata na řádky, mějte mezi nimi vzdálenost minimálně 90 cm.

Rajčata potřebují pravidelné zalévání, aby se udržela dostatečná vlhkost půdy, půda však nesmí být přemokřená. Zalévejte rostliny hlouběji, aby kořeny mohly dostat vodu až ke kořenům. Pokud používáte hadici, dejte pozor, aby voda nebyla příliš studená, což může poškodit kořeny, nikdy studenou vodou nektropte listy. Pokud máte možnost, použijte dešťovou vodu, která je pro rostliny nejlepší. Chcete-li v půdě udržet vlhkost déle, přikryjte ji mulčí, která vláhu udrží v zemi tím, že bude zabraňovat jejímu odpařování.

Rajčata jsou rostliny, které potřebují pravidelné hnojení, aby se dobře dařila a vytvářela hojné plody. Používejte organické hnojivo nebo speciální hnojivo pro rajčata, které obsahuje potřebné živiny. Hnojte rajčata každé dva týdny a po prvním plodu přidejte fosfor a draslík, což pomůže vytvářet větší a chutnější plody.

Rajčata jsou náchylná k mnoha chorobám a škůdcům, jako jsou plísně, mšice nebo houbové infekce. Použijte preventivní opatření, jako je odstraňování zbytků rostlin, udržování čistého prostředí kolem rajčat.

Víte, že bazalka se k rajčatům hodí nejen na talíři? Pokud mezi rajčata na záhonech zasadíte bazalku, bude odpuzovat některé škůdce. Naopak se vyvarujte sázení rajčat blízko bramborového záhonu. Brambory i rajčata jsou příbuzné rostliny, a tak na sebe mohou vzájemně přenášet některé choroby.

Pro zdravý a hojný růst je důležité řezat rajčata správně. Odstraňujte spodní výhonky a listy, aby se rostlina mohla soustředit na tvorbu plodů. Pokud se vytvoří boční výhonky, které odvedou energii od hlavní rostliny, odstraňte je. Také pravidelně odstraňujte žluté nebo poškozené listy, aby se rostlina mohla soustředit na tvorbu nových plodů.

Pěstování rajčat není těžké, ale vyžaduje trochu trpělivosti a pozornosti. Dodržujte tyto jednoduché kroky a můžete se těšit na zdravé a hojnou úrodu.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…