Domácí kečup snadno a rychle

19. 08. 2022

Domácí kečup snadno a rychle

Věděli jste, že kečup má svůj původ v Asii a první zmínky v Evropě o něm nalezneme již v 17. století?  

U nás doma musí být zásoba kečupu neustále. Mladší syn by si jej nejraději dával snad i na buchty. Je však velice vybíravý a kečup jiné značky, než své oblíbené odmítá. Proto byl problém najít recept na domácí kečup, který by mu chutnal. Ovšem nepočítejte s tím, že byste v domácích podmínkách někdy vyrobili kečup stejný, jako jsou ty průmyslově vyráběné. Nejenže si výrobci své recepty bedlivě střeží, jejich kečupy kromě rajčat a koření obsahují i různá barviva, konzervanty a chemická dochucovadla. Proto je zřejmé, že ten doma vyrobený bude pravděpodobně zdravější než drtivá většina kečupů kupovaných. A pokud se vám urodil dostatek rajčat, není důvod to nezkusit!

Na výrobu domácího kečupu bude třeba:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 2 ks hřebíčku
  • 3 ks nové koření
  • 5 ks celého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • špetka skořice
  • 50 ml vody
  • 80 ml octa
  • špetka soli
  • cukr

Rajčata spařte krátce ve vařící vodě, oloupejte je a nakrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Vše dejte do hrnce c cca 50 ml vody a přidejte cca 40 ml octa. Koření do směsi dejte v sáčku, aby jej bylo možné později vyjmout. Přiveďte pod pomalu k varu, a za občasného míchání vařte asi hodinu. S teplotou to moc nepřehánějte, aby se směs nepřipálila.

Po hodině vyndejte koření, přidejte cca 15 g cukru a směs tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Kečup můžete ještě nechat na mírném ohni probublávat a chuť doladit přidáním cukru a octa.

Kečup plňte ještě horký do vyvařených sklenic a hned jej zavíčkujte. Sklenice postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Nejdéle vydrží uskladněné v chladném a tmavém místě.

Dobrou chuť!

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

10. 04. 2024

Plevel - nenáviděný nepřítel každého zahrádkáře. Nejenže kazí vzhled záhonů a chodníků, ale také může zabraňovat růstu…