Domácí kečup snadno a rychle
19. 08. 2022

Věděli jste, že kečup má svůj původ v Asii a první zmínky v Evropě o něm nalezneme již v 17. století?
U nás doma musí být zásoba kečupu neustále. Mladší syn by si jej nejraději dával snad i na buchty. Je však velice vybíravý a kečup jiné značky, než své oblíbené odmítá. Proto byl problém najít recept na domácí kečup, který by mu chutnal. Ovšem nepočítejte s tím, že byste v domácích podmínkách někdy vyrobili kečup stejný, jako jsou ty průmyslově vyráběné. Nejenže si výrobci své recepty bedlivě střeží, jejich kečupy kromě rajčat a koření obsahují i různá barviva, konzervanty a chemická dochucovadla. Proto je zřejmé, že ten doma vyrobený bude pravděpodobně zdravější než drtivá většina kečupů kupovaných. A pokud se vám urodil dostatek rajčat, není důvod to nezkusit!
Na výrobu domácího kečupu bude třeba:
- 1 kg rajčat
- 2 jablka
- 2 cibule
- 2 ks hřebíčku
- 3 ks nové koření
- 5 ks celého pepře
- 2 ks bobkového listu
- špetka skořice
- 50 ml vody
- 80 ml octa
- špetka soli
- cukr
Rajčata spařte krátce ve vařící vodě, oloupejte je a nakrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Vše dejte do hrnce c cca 50 ml vody a přidejte cca 40 ml octa. Koření do směsi dejte v sáčku, aby jej bylo možné později vyjmout. Přiveďte pod pomalu k varu, a za občasného míchání vařte asi hodinu. S teplotou to moc nepřehánějte, aby se směs nepřipálila.
Po hodině vyndejte koření, přidejte cca 15 g cukru a směs tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Kečup můžete ještě nechat na mírném ohni probublávat a chuť doladit přidáním cukru a octa.
Kečup plňte ještě horký do vyvařených sklenic a hned jej zavíčkujte. Sklenice postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Nejdéle vydrží uskladněné v chladném a tmavém místě.
Dobrou chuť!
Autor: PST
Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!
Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.
Mohlo by Vás také zajímat

Připravte zahradní nábytek na sezónu
14. 05. 2025Jakmile se po zimních měsících oteplí a slunce začne příjemně hřát, většina z nás se přirozeně přesouvá ven – na terasy…

Povinné ručení na traktůrek? Ano!
07. 05. 2025Možná to znáte – jaro se hlásí o slovo, tráva roste jako z vody a vy vytahujete ze stodoly svého oblíbeného parťáka na…

Cyklistická sezóna je tu! Elektrokola otevírají svět výletů pro každého
05. 05. 2025Jaro je tady, slunce konečně ukazuje svou přívětivější tvář a příroda láká ven. A co k tomu patří víc než sednout na…

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic: Historie a tradice
30. 04. 2025Filipojakubská noc z 30. dubna na 1. května, je jedním z nejstarších lidových svátků u nás. Známá je především díky…

