Domácí kečup snadno a rychle

19. 08. 2022

Domácí kečup snadno a rychle

Věděli jste, že kečup má svůj původ v Asii a první zmínky v Evropě o něm nalezneme již v 17. století?  

U nás doma musí být zásoba kečupu neustále. Mladší syn by si jej nejraději dával snad i na buchty. Je však velice vybíravý a kečup jiné značky, než své oblíbené odmítá. Proto byl problém najít recept na domácí kečup, který by mu chutnal. Ovšem nepočítejte s tím, že byste v domácích podmínkách někdy vyrobili kečup stejný, jako jsou ty průmyslově vyráběné. Nejenže si výrobci své recepty bedlivě střeží, jejich kečupy kromě rajčat a koření obsahují i různá barviva, konzervanty a chemická dochucovadla. Proto je zřejmé, že ten doma vyrobený bude pravděpodobně zdravější než drtivá většina kečupů kupovaných. A pokud se vám urodil dostatek rajčat, není důvod to nezkusit!

Na výrobu domácího kečupu bude třeba:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 2 ks hřebíčku
  • 3 ks nové koření
  • 5 ks celého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • špetka skořice
  • 50 ml vody
  • 80 ml octa
  • špetka soli
  • cukr

Rajčata spařte krátce ve vařící vodě, oloupejte je a nakrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Vše dejte do hrnce c cca 50 ml vody a přidejte cca 40 ml octa. Koření do směsi dejte v sáčku, aby jej bylo možné později vyjmout. Přiveďte pod pomalu k varu, a za občasného míchání vařte asi hodinu. S teplotou to moc nepřehánějte, aby se směs nepřipálila.

Po hodině vyndejte koření, přidejte cca 15 g cukru a směs tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Kečup můžete ještě nechat na mírném ohni probublávat a chuť doladit přidáním cukru a octa.

Kečup plňte ještě horký do vyvařených sklenic a hned jej zavíčkujte. Sklenice postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Nejdéle vydrží uskladněné v chladném a tmavém místě.

Dobrou chuť!

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Moderní palivo s ethanolem může snadno poškodit zahradní techniku

Moderní palivo s ethanolem může snadno poškodit zahradní techniku

10. 10. 2024

Moderní palivo, které obsahuje až 10 % ethanolu, je sice vhodné pro použití v automobilových motorech, ale pro zahradní…

Topení dřevem: Proč je důležité používat výhradně suché dřevo

Topení dřevem: Proč je důležité používat výhradně suché dřevo

09. 10. 2024

Topení dřevem je oblíbeným způsobem vytápění nejen pro jeho nižší náklady, ale také pro příjemnou atmosféru, kterou…

Podzimní úklid zahrady: Proč je důležité odstranit spadané listí

Podzimní úklid zahrady: Proč je důležité odstranit spadané listí

08. 10. 2024

Podzimní období přináší nejen krásné scenérie plné barevných listů, ale také nezbytné práce na zahradě. Jedním z…

Jak správně uložit akumulátory na zimu, aby dobře sloužily i na jaře

Jak správně uložit akumulátory na zimu, aby dobře sloužily i na jaře

07. 10. 2024

Podzim je obdobím, kdy se většina zahradní techniky, elektrických motocyklů, elektrokol a dalších strojů napájených z…