Domácí kečup snadno a rychle

19. 08. 2022

Domácí kečup snadno a rychle

Věděli jste, že kečup má svůj původ v Asii a první zmínky v Evropě o něm nalezneme již v 17. století?  

U nás doma musí být zásoba kečupu neustále. Mladší syn by si jej nejraději dával snad i na buchty. Je však velice vybíravý a kečup jiné značky, než své oblíbené odmítá. Proto byl problém najít recept na domácí kečup, který by mu chutnal. Ovšem nepočítejte s tím, že byste v domácích podmínkách někdy vyrobili kečup stejný, jako jsou ty průmyslově vyráběné. Nejenže si výrobci své recepty bedlivě střeží, jejich kečupy kromě rajčat a koření obsahují i různá barviva, konzervanty a chemická dochucovadla. Proto je zřejmé, že ten doma vyrobený bude pravděpodobně zdravější než drtivá většina kečupů kupovaných. A pokud se vám urodil dostatek rajčat, není důvod to nezkusit!

Na výrobu domácího kečupu bude třeba:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 2 ks hřebíčku
  • 3 ks nové koření
  • 5 ks celého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • špetka skořice
  • 50 ml vody
  • 80 ml octa
  • špetka soli
  • cukr

Rajčata spařte krátce ve vařící vodě, oloupejte je a nakrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Vše dejte do hrnce c cca 50 ml vody a přidejte cca 40 ml octa. Koření do směsi dejte v sáčku, aby jej bylo možné později vyjmout. Přiveďte pod pomalu k varu, a za občasného míchání vařte asi hodinu. S teplotou to moc nepřehánějte, aby se směs nepřipálila.

Po hodině vyndejte koření, přidejte cca 15 g cukru a směs tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Kečup můžete ještě nechat na mírném ohni probublávat a chuť doladit přidáním cukru a octa.

Kečup plňte ještě horký do vyvařených sklenic a hned jej zavíčkujte. Sklenice postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Nejdéle vydrží uskladněné v chladném a tmavém místě.

Dobrou chuť!

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Připravte zahradní nábytek na sezónu

Připravte zahradní nábytek na sezónu

14. 05. 2025

Jakmile se po zimních měsících oteplí a slunce začne příjemně hřát, většina z nás se přirozeně přesouvá ven – na terasy…

Povinné ručení na traktůrek? Ano!

Povinné ručení na traktůrek? Ano!

07. 05. 2025

Možná to znáte – jaro se hlásí o slovo, tráva roste jako z vody a vy vytahujete ze stodoly svého oblíbeného parťáka na…

Cyklistická sezóna je tu! Elektrokola otevírají svět výletů pro každého

Cyklistická sezóna je tu! Elektrokola otevírají svět výletů pro každého

05. 05. 2025

Jaro je tady, slunce konečně ukazuje svou přívětivější tvář a příroda láká ven. A co k tomu patří víc než sednout na…

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic: Historie a tradice

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic: Historie a tradice

30. 04. 2025

Filipojakubská noc z 30. dubna na 1. května, je jedním z nejstarších lidových svátků u nás. Známá je především díky…