Co ještě dělat v zahradě do konce léta?

28. 07. 2021

Co ještě dělat v zahradě do konce léta?

Srpen je měsíc, kdy živé ploty s rychlejším růstem budou vyžadovat tvarovací zastřižení. K tomuto účelu je nejvhodnější plotostřih, který snadno a rychle pomocí dlouhé lišty zastřihne najednou široký pás tenkých větví, jejichž střih pomocí nůžek by trval o poznání déle. V létě by měl být střih ovšem citlivý, neměl by zasahovat příliš hluboko. V teplém počasí rostliny mohou řezem rychleji vysychat a v létě se rovněž lépe daří různým chorobám a škůdcům. Hluboké zmlazovací řezy proto raději odložte na brzké jaro.

Pokud se na ovocných a okrasných dřevinách objeví škůdci, je nutné rychle zasáhnout. Proti většině žravého hmyzu bude nutné použít postřik insekticidem. Na některých stálezelených rostlinách, jako jsou například bobkovišně, se může usadit lalokonosec. Snadno to poznáte podle vykousaných listů. Jeho larvy žijí v zemi, kde rovněž užírají kořeny. Proto běžný insekticid nepomůže. Bude nutné zakoupit přípravek obsahující dravé hlístice. Ten podle návodu rozpustíte ve vodě a nalijete do půdy pod napadené rostliny. Hlístice larvy lalokonosce napadnou a zlikvidují.

Pokud vám rostliny napadly mšice, můžete zakoupit různé syntetické přípravky nebo vyzkoušejte postřik roztokem jaru a vody.

Koncem léta už není vhodná doba na prořezávání stromů. Můžete ještě odstranit některé výhony u jádrovin, ale do větších řezů se už raději nepouštějte.

Ve druhé polovině léta ještě asi prožijeme několik teplých dní, které budou vyzývat ke koupání v bazénu. Nezapomeňte proto na úpravu vody. Zkontrolujte hodnotu pH a srovnejte ji do rozmezí pH 7 - pH 7,4. Pak bude účinnost chloru nejvyšší, nebudete jej proto do vody muset přidávat zbytečně mnoho. Z bazénu pečivě odstraňujte všechny nečistoty, které do něho napadají. Slunečných a teplých dnů však bude již postupně ubývat a voda bude stále chladnější. Koupací sezónu si ale můžete prodloužit například tím, že k bazénu připojíte solární panely. Díky nim bude slunce, ztrácející letní sílu, ještě několik týdnů vodu v bazénu ohřívat.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.