Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Hrách je možné pěstovat prakticky kdekoli. Poroste stejně dobře v truhlících na balkóně, jako na zahradě. Důležité je pouze zajistit mu oporu, po které se bude pnout a přiměřenou zálivku. Na půdu moc náročný není, neměla by však být ani suchá, ani přemokřená.

Hrách můžete vysévat podle aktuálního počasí už od poloviny března. Klíčí poměrně rychle i když jsou teploty jen lehce nad nulou. Vysévá se do hloubky 5 – 8 cm, ideálně v řádcích cca 15 cm od sebe. Prvních lusků se podle počasí a odrůdy hrachu můžete dočkat během 60 až 70 dní.

Oporu, po které budou rostlinky šplhat můžete vytvořit například tak, že mezi dvěma tyčemi nad řádkem napnete několik provázků nad sebou. Poměrně osvědčenou oporou je také umístění kari sítě těsně vedle řádku. Je však poměrně nevzhledná. Zajímavým způsobem je také pěstování hrachu v kruhovém záhonku. Doprostřed se umístí tyč vysoká 1,5 až 2 m. z jejího vrchu se napne dolů několik provázků, které se připevní okolo v kruhu o průměru 70 – 100 cm k zatlučeným kolíkům. K nim se pak vyseje hrách, který po provázcích šplhá vzhůru. Vytvoří tak v zahradě nádherný jehlan plný zdravých kuliček.

Jestliže chcete mít čerstvý hrách po většinu sezóny, můžete jej každých 14 dní dosévat. Staré rostliny, které oplodily postupně vytrhávejte a průběžně vám budou dorůstat a plodit nové. S tím, jak se mění klima, je šance, že se dočkáte úrody i z hrachu, který zasejete začátkem září.

Hrášek asi nebudou mlsat jen děti, jsem si jistý že si tu a tam pár lusků čerstvých utrhne a vyloupe každý. Možná ani nezbude nic, co byste zpracovali v kuchyni. 😉

Možná ani nevíte, že hrách se dá považovat za superpotravinu. Obsahuje totiž spoustu minerálů a vitamínů, které jsou prospěšné pro naše zdraví:

Vitamín C: Tento vitamín je silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Vitamín C rovněž podporuje imunitní systém a zlepšuje schopnost těla vstřebávat železo z rostlinných zdrojů.

Vitamín K: Hrách obsahuje vitamín K, který je nezbytný pro správnou srážlivost krve a může přispívat k udržení zdravých kostí.

Vitamíny skupiny B: Hrách je dobrým zdrojem několika vitamínů B, včetně B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 a kyseliny listové. Tyto vitamíny podporují zdravý metabolismus, fungování nervového systému a tvorbu červených krvinek.

Železo: Tento důležitý minerál je zásadní pro tvorbu hemoglobinu, což je protein ve červených krvinkách, který přenáší kyslík po těle. Hrách může pomoci předcházet anémii z nedostatku železa, zejména v kombinaci s potravinami bohatými na vitamín C, který zlepšuje vstřebávání železa.

Mangan: Je důležitý pro procesy, které chrání buňky před poškozením a podporuje zdraví kostí a reprodukčního systému.

Fosfor: Podporuje zdraví kostí a zubů a je důležitý pro výrobu DNA a RNA.

Bílkoviny: Hrách je také vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, což je důležité pro růst a opravy tkání, produkci enzymů a hormonů a mnoho dalších funkcí v těle.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.