Jak vybrat krmivo pro pejska?

20. 02. 2021

Jak vybrat krmivo pro pejska?

Pokud chcete zdravého a spokojeného pejska, nelze jej odbývat zbytky od oběda a večeře. Musíte mu zajistit vyváženou stravu, která obsahuje vše, co pejsek potřebuje.  

O tom, zda jsou lepší suchá, nebo mokrá krmiva, se léta vedou dlouhé diskuse. Pokud byste dali pejskovi vybrat, pravděpodobně by sáhl po krmivu mokrém, které je šťavnaté a více voní. Konzervy jsou ovšem znatelně dražší než granule, po otevření se hůře skladují a musí se rychle spotřebovat. Převládá i názor, že konzervy mají vyšší podíl masa, ovšem pokud zejména u levnějších konzerv pečlivě přečtete složení, podíl masa může být nezřídka i nižší než 10 %. Při výběru bychom se proto neměli řídit jen cenou. V žádném případě to však neznamená, že nejdražší je nutně nejkvalitnější.

Granule po otevření vydrží i mnoho týdnů, obsahují ovšem jen minimum vody, proto je nutné pejskovi zajistit nepřetržitý přístup k misce s čerstvou vodou. I u granulí je nutné zohlednit podíl surovin, které obsahují. Kvalitní granule poznáte nejen podle vysokého podílu masa, ale měly by obsahovat i další prvky a vitamíny potřebné pro zdravý vývoj psa.

Při výběru vhodného krmiva nezapomínejte, že požadavky pro správnou výživu se s věkem psa mění. Zejména štěňata, která rostou velice rychle, vyžadují například dostatečný přísun prvků, které podpoří zdravý vývin kostí. Krmit štěně krmivem pro dospělého psa proto zvyšuje pravděpodobnost, že v dospělosti bude mít zdravotní problémy. Obdobně by se při výběru krmiva mělo zohlednit, zda se jedná o aktivního jedince, nebo staršího pejska žijícího se seniorem, jehož pohyb je omezen jen na pravidelné procházky parkem.

 

❓ Jak často pejska krmit?

U štěňat je často udáváno, že by se měla krmit 4x denně. Nejlépe však uděláte, pokud štěně budete krmit tak často, jak bude samo vyžadovat. Na krmivech často bývají tabulky s doporučenými krmnými dávkami, berte je však spíše jako orientační. Štěňata mají menší kapacitu žaludku, přitom však při růstu sní větší množství krmiva než později v dospělosti. Proto je nutné denní dávku rozdělit do více porcí. Počet porcí můžeme postupně snižovat, od 5.–6. měsíce už můžeme podávat jen 2 dávky denně. Po dosažení jednoho roku pejska začneme zvykat na krmivo pro dospělé psy.  U menších plemen to může být o něco dříve, u velkých plemen naopak o něco později.

Změna krmiva ale musí probíhat postupně. Pejskové nejsou tak vybíraví jako lidé a jednotvárnost krmiva jim více či méně vyhovuje. Někteří proto na změnu mohou reagovat tak, že krmivo budou odmítat. V takovém případě je ideální míchat původní krmivo s novým. Například do původních granulí každý den přidáváte vyšší podíl nových granulí, na které chcete pejska navyknout. Pokud pejsek zpočátku „vyzobe“ jen ty granule, na které je zvyklý, nevadí. Troška hladovění mu neublíží, naopak mu může být i k prospěchu. Důležité je nic neuspěchat a vytrvat.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.