Čím rozhodně nikdy nekrmit psa?

10. 09. 2021

Čím rozhodně nikdy nekrmit psa?

Ve většině domácností je pejsek považován za člena rodiny. Nakonec i on sám rodinu chápe jako svou smečku, se kterou to táhne v dobrém i zlém. Nezřídka se proto stává, že se k pejskovi chováme jako k dítěti, a tak mu chceme občas přilepšit nějakým nevhodným pamlskem, který mu může ublížit. Lidské jídlo totiž obsahuje látky, které člověku neškodí a mnohdy mu mohou být i prospěšné, pro pejska jsou ale nezřídka jedovaté.

 

Čokoláda

Podobně jako lidem i psovi chutnají sladkosti. Mnohdy si ale neuvědomujeme, že čokoláda může být pro psa smrtelným jedem. Rozhodně bychom ji pejskovi neměli dávat – ani v minimálním množství na ochutnání. Čokoládu bychom naopak měli zajistit tak, aby se k ní pes nemohl sám náhodně dostat. Už jedna 100g tabulka kvalitní čokolády může být smrtelnou dávkou pro středně velkého psa.

 

Hrozny a rozinky

Stejně jako čokoláda může být hroznové víno pro psa smrtelné již v malých dávkách. Pokud by pejsek opakovaně konzumoval hrozny, může to vést k fatálnímu selhání ledvin.

 

Česnek a cibule

Jednorázové malé množství česneku nebo cibule pejskovi ublížit nemusí. Pokud by vám v nestřežené chvíli sežral porci guláše, není důvod k obavám. Pokud byste mu ale dávali zejména dlouhodobě cibuli (v syrovém, sušeném i vařeném stavu), můžete mu způsobit velké problémy. N-propyldisulfid obsažený v cibuli a česneku může u psa způsobit chudokrevnost a s tím spojené další potíže, například zvýšenou únavu, celkovou slabost a dýchací problémy.

 

Rajčata

Rajčata patří do čeledi lilkovitých, což jsou často prudce jedovaté rostliny. Nezralé rajče obsahuje tomatin, který ve velkém množství může způsobit potíže i člověku. Naštěstí s tím, jak rajčata dozrávají, obsah tomaninu se rychle snižuje.  Kupodivu pro hodně psů jsou rajčata neodolatelnou pochoutkou a svým páníčkům rádi pomáhají sklízet úrodu. Zejména ta nezralá můžou psímu mazlíčkovi hodně ublížit. Klasickými příznaky otravy z rajčete jsou nadměrné slinění, zvracení, průjem nebo zácpa, dýchací problémy, letargie, srdeční arytmie, třes nebo křeče. Pokud pěstujete rajčata, zajistěte, aby k nim pes neměl přístup.

 

Houby

I člověk si musí vybírat jen ty houby, které pro něho nejsou jedovaté. Látky v houbách, které jsou člověku neškodné, mohou u psa vyvolat bolesti, poškodit játra, ledviny, způsobit křeče, bezvědomí a v krajním případě mohou být následky i fatální.

 

Syrová a vařená játra (ve velkém množství)

Často si neuvědomíme, že i některý druh čerstvého masa může pejskovi škodit. Pokud budete opakovaně (několikrát týdně) podávat psovi játra, nadbytek vitamínu A může vést k nechutenství, hubnutí a deformaci kostí.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…