Jak na šťavnaté kuře na grilu?
17. 06. 2022

Léto vyzývá ke grilování. Mnozí z nás mají svůj osvědčený recept, kterým se snaží pohladit chuťové buňky svých hostů. Jenže když nevíte jak na to, můžete maso vysušit natolik, že bude nepoživatelné.
Pro začátečníka bude asi nejjednodušší začít s krkovicí, která není na grilu tolik náchylná k vysušení. Jenže ogrilovat kuřecí maso tak, aby nebylo suché, to už chce trochu kumštu.
Základem je kvalitní gril. Potřebujete totiž dosáhnout správné teploty. Pokud byla nízká, budete muset maso grilovat dlouho, povrch se nezatáhne a maso se vysuší. Když bude teplota příliš vysoká, maso připálíte a uvnitř bude syrové. Máte-li plynový gril, je nastavení správné teploty jednoduché, grilujete-li ale na dřevěném uhlí, bude to poněkud složitější.
Gril na uhlí by měl mít dostatečně velkou plochu, abyste mohli vytvořit teplou a studenou zónu. To znamená, že cca pod 1/3 plochy nebudete topit. Později se vám to bude hodit, kdyby by se maso připalovalo a uvnitř bylo syrové. Vlastníte-li gril, který má dva grilovací rošty nad sebou, jako například HECHT SENTINEL, HECHT MERIDA nebo většina plynových grilů HECHT, můžete jako studenou plochu využívat horní rošt.
Uhlí nebo dřevěné brikety nechte nejprve rozhořet, pak ale počkejte, až trochu zchladne na středně vysokou teplotu. Ideálně by měla být někde okolo 180 °C. Na čistý rošt položte kuřecí maso a zaklopte jej víkem. Z každé strany maso grilujte přibližně 3 – 5 minut, průběžně jej ale kontrolujte, zda se ze spodní strany nepřipaluje. Do masa zásadně nikdy nepíchejte vidličkou, otáčejte jej zásadně grilovacími kleštěmi! Chybou by také bylo maso obracet co půl minuty. Nejprve jej opečte z jedné strany, následně z druhé. Kdyby by se maso připalovalo a stále bylo uvnitř syrové, přesuňte jej do studené zóny a dogrilujte jej pár minut tzv. nepřímou metodou.
Jakmile je maso hotové, sundejte jej z grilu a nechte jej ještě chvíli odpočinout pod alobalem na talíři. Jestliže byste jej ihned naporcovali, šťáva by se odpařila a maso by bylo suché. Nechte proto masu pár minutek času, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela a roztáhla chuť do celého objemu masa.
Jak kuřecí maso ke grilování připravit?
Grilujte jen čerstvé chlazené kuřecí. Je šťavnatější, než zamrazené maso. Čerstvé maso musí mít zdravou, světle růžovou barvu, nesmí být namodralé.
U kvalitního hovězího masa zastávám názor, že je škoda jeho chuť přebíjet nějakým silným kořením a zpravidla používám jen sůl a pepř. Kuřecí maso má však chuť jemnou a poměrně nevýraznou, proto neuškodí trochu jej dochutit. Dobrým nápadem může být například připravit marinádu z bílého jogurtu, trochy oleje a grilovacího koření. Maso do marinády naložte alespoň na dvě hodiny předem. Těsně před grilováním jej vyndejte a přebytečnou marinádu osušte například papírovým ubrouskem.
Grilujete-li kuřecí prsa, nepřekrajujte je na tenké plátky, jako kdybyste chtěli smažit řízky. Nechte je celá, tenké plátky by se rychle vysušily. Celá prsa naporcujte až po grilování, budou pěkně šťavnatá.
Autor: PST
Související kategorie:
Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!
Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.
Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací omyly, které děláme (skoro) všichni. A jak se jim vyhnout
22. 05. 2025Grilování. Ta magická kombinace masa, ohně a vůní, co přitahuje lidi jako světlo můry. Stačí jarní paprsky a najednou…

Jak na plevel ve spárách dlažby: Bitva, která nikdy nekončí
21. 05. 2025Máte krásnou zahradní cestičku, vydlážděný vjezd nebo elegantní terasu? Paráda. Jenže mezi těmi dokonalými dlaždicemi…

Zahradní nářadí si péči zaslouží!
20. 05. 2025Zahrada je radost. Ale bez pořádného nářadí by to byla spíš dřina bez výsledku. Rýč, motyka, hrábě, nůžky, pilka –…

Když pejsek pálí trávník aneb Jak zatočit se skvrnami od psí moči
16. 05. 2025Máte krásný zelený trávník. Pečlivě udržovaný, rovnoměrně posekaný, prostě takový, že by se za něj nemusel stydět ani…

