Jak na šťavnaté kuře na grilu?

17. 06. 2022

Jak na šťavnaté kuře na grilu?

Léto vyzývá ke grilování. Mnozí z nás mají svůj osvědčený recept, kterým se snaží pohladit chuťové buňky svých hostů.  Jenže když nevíte jak na to, můžete maso vysušit natolik, že bude nepoživatelné.

Pro začátečníka bude asi nejjednodušší začít s krkovicí, která není na grilu tolik náchylná k vysušení. Jenže ogrilovat kuřecí maso tak, aby nebylo suché, to už chce trochu kumštu.

Základem je kvalitní gril. Potřebujete totiž dosáhnout správné teploty. Pokud byla nízká, budete muset maso grilovat dlouho, povrch se nezatáhne a maso se vysuší.   Když bude teplota příliš vysoká, maso připálíte a uvnitř bude syrové.  Máte-li plynový gril, je nastavení správné teploty jednoduché, grilujete-li ale na dřevěném uhlí, bude to poněkud složitější. 

Gril na uhlí by měl mít dostatečně velkou plochu, abyste mohli vytvořit teplou a studenou zónu.  To znamená, že cca pod 1/3 plochy nebudete topit. Později se vám to bude hodit, kdyby by se maso připalovalo a uvnitř bylo syrové.  Vlastníte-li gril, který má dva grilovací rošty nad sebou, jako například HECHT SENTINEL, HECHT MERIDA  nebo většina plynových grilů HECHT, můžete jako studenou plochu využívat horní rošt.

Uhlí nebo dřevěné brikety nechte nejprve rozhořet, pak ale počkejte, až trochu zchladne na středně vysokou teplotu. Ideálně by měla být někde okolo 180 °C.  Na čistý rošt položte kuřecí maso a zaklopte jej víkem.  Z každé strany maso grilujte přibližně 3 – 5 minut, průběžně jej ale kontrolujte, zda se ze spodní strany nepřipaluje.  Do masa zásadně nikdy nepíchejte vidličkou, otáčejte jej zásadně grilovacími kleštěmi! Chybou by také bylo maso obracet co půl minuty. Nejprve jej opečte z jedné strany, následně z druhé. Kdyby by se maso připalovalo a stále bylo uvnitř syrové, přesuňte jej do studené zóny a dogrilujte jej pár minut tzv. nepřímou metodou.

Jakmile je maso hotové, sundejte jej z grilu a nechte jej ještě chvíli odpočinout pod alobalem na talíři.  Jestliže byste jej ihned naporcovali, šťáva by se odpařila a maso by bylo suché. Nechte proto masu pár minutek času, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela a roztáhla chuť do celého objemu masa.

Jak kuřecí maso ke grilování připravit?

Grilujte jen čerstvé chlazené kuřecí.  Je šťavnatější, než zamrazené maso. Čerstvé maso musí mít zdravou, světle růžovou barvu, nesmí být namodralé.

U kvalitního hovězího masa zastávám názor, že je škoda jeho chuť přebíjet nějakým silným kořením a zpravidla používám jen sůl a pepř.  Kuřecí maso má však chuť jemnou a poměrně nevýraznou, proto neuškodí trochu jej dochutit. Dobrým nápadem může být například připravit marinádu z bílého jogurtu, trochy oleje a grilovacího koření.  Maso do marinády naložte alespoň na dvě hodiny předem. Těsně před grilováním jej vyndejte a přebytečnou marinádu osušte například papírovým ubrouskem.

Grilujete-li kuřecí prsa, nepřekrajujte je na tenké plátky, jako kdybyste chtěli smažit řízky. Nechte je celá, tenké plátky by se rychle vysušily. Celá prsa naporcujte až po grilování, budou pěkně šťavnatá.

Autor: PST

 

Související kategorie:

Obrázek

Grily


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.