Zapomeňte na sekeru: Štípání dřeva bez námahy

30. 08. 2023

Zapomeňte na sekeru: Štípání dřeva bez námahy

S blížícími se chladnými dny je důležité zajistit si dostatek paliva na topení. I když některé moderní technologie umožní dům vytápět bez námahy, dřevo stále vychází jako jedna z nejlevnějších alternativ topení. 

Palivové dřevo si sice můžete nechat zavézt domu již nařezané a naštípané, avšak pokud chcete ušetřit, stále se vyplatí připravit si dřevo doma sám. S nařezáním dřeva se dnes naštěstí nemusíme lopotit jako dřív, řetězová pila nebo cirkulárka práci podstatně usnadní. Nařezané dřevo je však nutné i naštípat. 

Pokud si chystáte pár polínek pro občasné zatopení v krbu, asi si vystačíte s obyčejnou sekerou. Když však potřebujete nachystat několik kubíků dřeva na celou zimu, budete se asi ohánět sekerou několik dní. Rozštípnout menší špalek bez suků nemusí být problém, avšak naštípat špalky tvrdého dřeva dlouhé i více než 40 cm, to už dá pořádně zabrat.  Taková práce je fyzicky náročná a vyčerpávající i pro statného chlapa. Když navíc nejste na namáhavý a jednotvárný opakující se pohyb zvyklí, druhý den se budete dlouho rozhýbávat. 

Naštěstí za vás tuto práci může odvést moderní technika – štípačka na dřevo. Štípačka vlastně pracuje na stejném principu jako hydraulický lis, je však vybavena štípacím klínem, který tlakem několika tun rozštípne i ty nejtvrdší špalky.  

Představte si, kolik úsilí je třeba vynaložit k rozštípnutí sukovitého špalku. Někdy se neobejdete bez pořádného kalače a klínů. Pro štípač je to hračka, stačí jen stisknout páky. V neposlední řadě je použití štípače i bezpečnější než ruční štípání sekerou. Ovšem i tak je nutné používat bezpečnostní pomůcky, jako rukavice a ochranné brýle, protože z napruženého dřeva pod tlakem štípače by mohly odlétnout třísky. 

Při výběru štípače je důležité zvážit jeho výkon. Ten je uváděn jako tlak, kterým štípací klín působí na dřevo. U nejmenších horizontálních štípačů to může být 4 tuny a více. Nejvýkonnější vertikální štípače můžou dřevo štípat i silou přesahující 20 tun a snadno s tak poradí i se špalky, které by bylo prakticky nemožné rozštípat ručně. 

Štípač zefektivní přípravu dřeva tak, že to zvládne i nezkušený laik, který by neměl pro štípání sekerou dostatek síly a zručnosti. 

Užívejte si teplo a pohodu u dřeva praskajícího v krbu nebo v krbových kamnech.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.