Jak vybrat řetěz na pilu?

20. 12. 2022

Jak vybrat řetěz na pilu?

Dalo by se říct, že řetěz je nejdůležitěji součástí pily. Jeho stav i typ určuje, jak dobře a rychle bude pila řezat. V dnešní době se stále více lidí vrací k topení dřevem a mnozí si tak pořídí svou první řetězovou pilu a postupně se s ní začnou seznamovat.

Řetězová pila stejně jako každá jiná technika vyžaduje jistu údržbu. Obsahuje však i díly, které podléhají běžnému opotřebení a čas od času potřebují vyměnit. Mezi ně se řadí mimo jiné právě i řetěz. Jenže znáte to – typ řetězu je uveden v návodu k pile a ten jste uklidili hned po vybalení tak pečlivě, že jej nemůžete najít…

Vycházejte proto z typu řetězu, který jste obdrželi společně s novou pilou. Typ řetězu je určen především délkou a šířkou lišty a typem řetězky, která řetěz pohání. Výrobce pily však zohledňuje i výkon motoru pily. Proto se zpravidla nedoporučuje pily osazovat delší lištou, nebo širším řetězem, než jakými byla pila osazena od výrobce. Delší lišta nebo širší řetěz by znamenaly vyšší zátěž pro pilu, což by znamenalo nejen, že se s pilou bude hůře řezat, ale zároveň by to i mohlo podstatně zkrátit její životnost.

Nejsnadnější je samozřejmě vzít starý řetěz, zajít s ním do prodejny a prodejce vám podle něho vybere ten správný. Nemáte-li však takovu možnost, měli byste o řetězech vědět alespoň úplný základ. Proto si zde řekneme něco alespoň o nejzákladnějších typech řetězů.

Řetěz je tvořen několika typy článků:

1 - pravý řezný zub, 2 - levý řezný zub, 3 – spojovací články, 4 – vodící články, které drží řetěz v liště a zároveň zajišťují pohon řetězu.

 

Samotný typ řetězu je udáván několika parametry:


Rozteč článků

Rozteč znamená vzájemnou vzdálenost nýtů, kterými je řetěz spojován. Jelikož se však u některých řetězů může délka článků střídat (vodící článek může být jinak dlouhý než článek s řezným zubem), rozteč se určuje tak, že změříme vzdálenost mezi třemi nýty a vydělíme ji dvěma. Měření se provádí mezi středy nýtů.

Rozteč je vždy důležité dodržet, protože řetěz se špatnou roztečí by nebyl schopen správně zapadnout do řetězky, která řetěz pohání. Hrozí pak poškození řetězky, lišty nebo přetržení řetězu.

U běžných hobby pil se zpravidla setkáváme zpravidla jen se třemi typy roztečí – rozměry se udávají v palcích, budete-li je měřit metrickým měřidlem, musíte je tedy přepočítat na milimetry:

1/4“ (0,25") - tzv. „čtvrtinka“ 6.35 mm
0,325“ 8.255 mm
3/8“ (0,375") -  tzv. „tří osminový řetěz“ 9.525 mm

Důležité je měřit přesně, protože například rozdíl v rozteči mezi 0,325" a 0,375" je jen 1,27 mm.

Existují i další řetězy s většími roztečemi, s těmi se ale na běžných HOBBY pilách zpravidla nesetkáte.

 


Šířka vodícího článku řetězu

Vodící článek zajišťuje, aby řetěz pevně seděl v liště, respektive v drážce po obvodu lišty. Jeho šířka tedy dána typem použité lišty. Jestliže by byl použit řetěz s větší šířkou vodícího článku, do lišty nepůjde nasadit, pokud by naopak byla šířka malá, bude řetěz po obvodu lišty špatně veden, pila bude špatně řezat a v krajním případě může hrozit i sesmeknutí řetězu z lišty. Běžně se můžete setkat s články o šířkách 1,1 mm, 1,3 mm, 1,5 mm nebo 1,6 mm. I zde existují i řezězy s větší šířkou vodícího článku, ale ty se v HOBBY pilách nepoužívají.

 


Počet článků

Zde asi není třeba dlouze vysvětlovat, proč je třeba počet článků dodržet. Počet článků určuje délku řetězu a ta se odvíjí od konstrukce pily a délky lišty. Pokud by byl řetěz kratší, nebo delší, na pilu jej prostě nenasadíte. Nejedná se však o počet všech článků, počítají se jen vodící články.

 


Tvar zubu

Na trhu se můžete setkat s různými profily zubů. Nejčastěji pravděpodobně narazíte na tzv kulatý zub, v hobby kategorii pak někdy i na hranatý zub. Rozdíl mezi nimi je v přechodu mezi bočním a vrchním břitem, který může být kulatý, nebo hranatý. 


kulatý zub (vlevo)    hranatý zub (vpravo)

Hranaté zuby mají  vyšší řezný výkon, ovšem vyžadují perfektní broušení. Nezkušený uživatel si při broušení proto může pomoci různými přípravky pro vedení pilníku, nebo si může nechat řetěz nabrousit například v některé z prodejen HECHT. Hranaté zuby sou citlivé na znečištěné dřevo a snadněji se otupí. Vhodné jsou zejména pro profesionály, kteří při těžbě dřeva potřebují pracovat rychle a disponují i jistou zkušeností a zručností.

Kulatý zub je v hobby kategorii nejpoužívanější. Drží lépe ostří, snadněji se brousí a odpustí vám i některé drobné chybičky při broušení. Také mu tolik nevadí, když je řezané dřevo mírně znečištěné.

Samozřejmostí je, že každý typ řetězu musí být ostrý, zároveň však musí být nabroušený správně. Více o broušení řetězu se dočtěte v článku ZDE

Existují i další speciální tvary zubů, které mohou například usnadnit broušení, případně svým tvarem a použitým materiálem nejsou tak náchylné k opotřebení a lze s nimi řezat například i znečištěné dřevo. Klasický kulatý je však léty prověřený a pro běžné řezání okolo domu je tedy i nejvhodnější.

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…