Jak správně nabrousit řetěz motorové pily?

20. 09. 2022

Jak správně nabrousit řetěz motorové pily?

Dobře nabroušený řetěz je při řezání dřeva základ. S tupým řetězem můžete mít sebevýkonnější pilu a řezání bude pomalé a namáhavé. Aby se pila do dřeva zakousla, budete na ní muset tlačit, čímž bude docházet k rychlejšímu opotřebení   řetězu, lišty, spojky a vlastně celé pily. V neposlední řadě budete rychleji unavení a s únavou klesá pozornost, tudíž se zvyšuje i pravděpodobnost úrazu.

Jak poznáte, že je řetěz tupý?

Pokud by se princip pily měl popsat správně, nemělo by se říkat, že řetěz řeže, ale hobluje. Ano, řezné zuby podobně jako hoblík odebírají hoblinky dřeva. Je-li tedy řetěz ostrý, z řezu vylétávají hoblinky. Tupý řetěz vyhazuje jen malé pilinky, nezakusuje se do dřeva, na pilu musíte tlačit. Pokud je řetěz extrémně tupý, v řezu se zahřívá a dřevo pálí. Od řetězu se kouří a v řezu jsou patrné spáleniny.

Trocha teorie, než se pustíte do broušení

Řetěz je tvořen několika typy článků:

1 - pravý řezný zub, 2 - levý řezný zub, 3 – spojovací články, 4 – vodící články, které drží řetěz v liště a zároveň zajišťují pohon řetězu.

Řezný zub pak lze popsat:

1 - vymezovací zub, 2 - boční břit, 3 - vrchní břit.

Břity oddělují (hoblují) třísky materiálu, přičemž vymezovací zub určuje, jak hluboko se vrchní břit do dřeva zakousne.

Jak postupovat při broušení

Při broušení je vhodné napnout řetěz více, než je napnutý při běžném řezání. Zuby budou při broušení pevně sedět na liště a nebudou nikam uhýbat.

Zajistěte, aby nemohlo dojít k náhodnému spuštění pily. Zejména elektrické pily odpojte od sítě, z akumulátorových pil vyjměte akumulátor. Upněte lištu do svěráku a vždy když budete brousit některý zub, aktivujte brzdu řetězu.

Pro broušení řetězu použijte kulatý pilník s průměrem předepsaným výrobcem řetězu.

Vyhledejte nejkratší, nebo nejvíce poškozený zub. Ten bude sloužit jako referenční, podle něho budete brousit všechny ostatní zuby. Pilník nasaďte tak, aby se zubem svíral úhel 25-30°, s lištou musí většinou pilník svírat 90° (záleží na typu řetězu). Pilník by měl při broušení přečnívat cca 1/4 nad zub.

 

Broušení provádějte tahem pilníkem směrem od sebe, přičemž pilníkem tlačte k ostří zubu. Pokud byste brousili směrem dolů do řetězu, jen byste prohlubovali drážku pod zubem, ostří by zůstalo tupé.

Po nabroušení nejkratšího zubu změřte posuvným měřidlem jeho délku. Následně nabruste na stejnou délku všechny ostatní zuby.

Pokud je řetěz pravidelně a správně broušený, při mírném otupení stačí každý zub přibrousit dvěma až třemi tahy pilníku.

 

Úprava omezovacího zubu

Jak jsme si vysvětlili výše, omezovací zub určuje, jak hluboko se zakousne ostří řezacího zubu. S tím, jak obrušujete řezací zuby, snižuje se i jejich výška. Jestliže byste tedy brousili jen řezací zuby, po nějaké době by řetěz v materiálu klouzal jen po omezovacích zubech. Proto je nutné nutné použít měrku a plochým pilníkem snížit i omezovací zuby.

Se správným vedením pilníků si můžete vypomoci i sadou pro broušení, která obsahuje kulaté pilníky, úhlová vodítka, hloubkové dorazy pro vedení pilníků a plochý pilník pro zbroušení omezovacích zubů.

 

Autor: PST

 

Související kategorie:

Pily

Brusky na řetězy


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…