Čím budete letos v zimě topit?

10. 08. 2022

Čím budete letos v zimě topit?

Ceny plynu i elektřiny vystoupaly do takové výše, že když se něco rychle nezmění, mnozí budou muset plynové a elektrické kotle odstavit a vrátí se ke klasickým kamnům. Paradoxem je, že ačkoli ještě před rokem správa lesů lamentovala nad tím, že nevědí co mají dělat se dřevem z lesů napadených kůrovcem, nebo z polomů způsobených stále častějšími vichřicemi, dnes s navýšeným zájmem zákazníků šroubují prodejci ceny dřeva nahoru.

Přesto je dřevo stále jednou z nejlevnějších možností, jak si doma zatopit. A dá se na něm i ušetřit. Když si necháte přivézt naštípané dřevo, jedinou prací bude, že jej musíte srovnat do dřevníku. Pokud necháte přivézt metrové dřevo, které si nařežete a neštípete sami, může být i více než o polovinu levnější.

 

Nejlevněji vyjde tzv. samovýroba dřeva

Kubík dřeva lze takto pořídit již podle oblasti těžení a hmotnatosti stromu od 100 Kč. Má to však několik háčků, které ovšem nejsou nesplnitelné.

V první řadě musíte získat povolení od správy daného lesa. Pověřený zaměstnanec s vámi dohodne podmínky a určí, které stromy můžete těžit. Mohou to být například označené stromy ve vymezené oblasti.

Druhou podmínkou je, že dokážete strom bezpečně pokácet a zpracovat. Pokud nemáte žádné zkušenosti, bude vždy bezpečnější, požádat někoho s patřičnou praxí, aby vám v počátku pomohl a zaškolil vás. Pustit se do kácení stromů stylem pokus – omyl se nemusí vyplatit. V lepším případě strom spadne tak nešikovně, že budete mít spoustu práce s tím, jak jej vyprostit a zpracovat. Co se může stát v těch nejhorších scénářích asi není třeba zdůrazňovat. Každopádně se neobejdete bez řetězové pily. Tu ostatně následně využijete i doma, až budete dřevo dál zpracovávat na topení.

Další podmínkou je, že musíte být schopni dřevo z lesa nějakým způsobem dostat. Pokud vám správce lesa dovolí například vytahat strom po částech pomocí čtyřkolky, máte vyhráno. V tomto ohledu jsou stále častěji využívány například elektrické čtyřkolky, které v lese nepůsobí takový hluk. Kmen můžete po částech vytahat na laně k cestě, kde jej nařežete na špalky, které odvezete na přívěsném vozíku.

Doma pak stačí špalky nařezat na vhodnou délku a naštípat, třeba pomocí štípače. Samovýroba samozřejmě není bez práce, ale v porovnání s nákupem hotového palivového dřeva můžete ušetřit až 80% nákladů.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…