Ceny energií stoupají, víme, jak ušetřit…

22. 10. 2021

Ceny energií stoupají, víme, jak ušetřit…

Asi každý postřehl, že si v následujících měsících při platbách za energii budeme muset všichni opět sáhnout do kapsy citelně hlouběji. Dodavatelé se netají tím, že v případě elektřiny bude nárůst ceny v desítkách procent, v případě plynu dokonce ve stovkách procent. Navýšení cen pohonných hmot můžeme sledovat již nyní. A i když prognózy některých odborníků věští, že tyto ceny po čase opět klesnou, bylo by bláhové domnívat se, že se byť jen přiblíží svým původním hodnotám.

Je proto jasné, že všichni budeme muset překalkulovat rodinný rozpočet. Za světlo a teplo si každoročně připlatíme o desítky tisíc korun více. Už teď je zřejmé, že například spousta rodin s dětmi, jejichž dům je zatížen hypotékou, se může dostat do existenčních potíží, ale týká se to vlastně nás všech.

Nejvyšší část rozpočtu ukousne zpravidla vytápění. Samozřejmě se zdražení dotkne nejsilněji těch, kteří topí plynem nebo elektřinou. Paradoxně přestože ještě na jaře lesníci naříkali, žekvůli kůrovci mají takový přebytek dřeva, že musí jít s cenou dolů, nakonec i cena za kubík palivového dřeva raketově vystřelila nahoru. Kde tedy ušetřit?

Nejefektivněji se dají peníze ušetřit právě vytápěním dřevem. Mnohým už to došlo, což je dobře vidět na tom, jak prudce vzrostl zájem o štípané dřevo, na jehož dodávku v některých regionech můžete čekat nyní i několik týdnů. Čas i peníze však můžete ušetřit, pokud si necháte přivézt metrové dřevo, které si zpracujete sami. Pravda, bude vás to stát nějakou práci, ale neštípané dřevo může být až o polovinu levnější. Přitom nařezat a naštípat si dřevo svépomocí nemusí být tak velký problém.

K nařezání metrového dřeva je třeba především pila. Může být třeba řetězová (tzv. motorovka) nebo okružní (tzv. cirkulárka). Oba typy pil mají svá pro i proti, záleží jen na vašich preferencích. Řetězová pila je obratná, můžete s ní řezat prakticky kdekoli. Snadno a rychle naporcujete špalky na potřebnou délku, práci si můžete usnadnit použitím stojanu, do kterého řezané dřevo uchytíte. Řetězová pila však vyžaduje důkladnou údržbu a jistou zručnost při řezání. Oproti tomu moderní kolébkové okružní pily jsou v podstatě jednoúčelové stroje, se kterými je příprava palivového dřeva dokonale jednoduchá. Nebezpečný kotouč je dokonale schován pod soustavou krytů, aby nemohlo dojít k náhodnému poranění. K odkrytí části kotouče dochází jen ve chvíli, kdy překlopíte špalek v kolébce směrem ke kotouči. Řezání je proto bezpečnější a práce jde rychle od ruky.

Následné naštípání dřeva můžete provádět klasicky sekerou. Moderní sekery zaznamenaly mnohá vylepšení. Zejména topůrka se dnes vyrábějí z kompozitu, jsou proto lehčí, pevnější a lépe padnou do ruky. Ovšem i tvar sekery je přizpůsoben konkrétním účelům. Například štípací sekery jsou po stranách rozšířené o klíny, díky kterým mnohem snadněji rozštípnete i ten nejtvrdší špalek. 

Práce se sekerou ovšem vyžaduje jistou sílu a obratnost. Pokud se na štípání sekerou necítíte, pořiďte si štípač dřeva. Ten si díky výkonné hydraulice poradí i s nejodolnějším špalkem, stačí jen stisknout páku. Obsluhovat jej je hračka, při práci se ani nezapotíte.

Naštípané dřevo je vám samozřejmě k ničemu, pokud nemáte v čem topit. Pořízení kvalitních kamen na dřevo dnes není problém. Samozřejmě to může znamenat nutnost provedení nějakých stavebních úprav, aby bylo možné kamna umístit do místnosti, kde se s tím dříve nepočítalo. To sice bude znamenat nějakou investici, ovšem s výhledem do budoucna, kdy se dá očekávat, že ceny energií dále porostou, se to jistě několikanásobně vyplatí. Aby však kamna topila efektivně, musí mít odpovídající výkon. Pokud by byl výkon nízký, nebo naopak zbytečně vysoký, budete peníze doslova vyhazovat komínem. Správný výkon kamen si snadno spočítáte na naší online kalkulačce ZDE.

 

A jeden tip na závěr:

S tím, jak stoupají ceny pohonných hmot, stává se i každodenní cestování vlastním autem do zaměstnání relativně drahým luxusem. Ačkoli je vyvíjen tlak, abychom postupně přešli na elektromobilitu, pro průměrného občana je automobil s akumulátorovým pohonem nedostupný. Navíc stotisícová investice do elektrického auta s výhledem na budoucí ještě vyšší ceny elektřiny nemusí být právě výhodná. Pokud se však smíříte s poněkud nižším komfortem cestování a odhodláte se do práce cestovat alespoň občas do práce na elektrickém skútru, může to vaše peněženka pocítit velice výrazně. Pořizovací ceny elektrických skútrů jsou řádově v desítkách tisíc oproti stotisícovým, ba i milionovým cenám elektrických automobilů. Takový skútr nabijete z běžné zásuvky za noc a i při zvyšující se ceně elektřiny bude cena jednoho nabití v jednotkách korun.  S největší pravděpodobností vás provoz skútru vyjde levněji, než využití služeb hromadné dopravy. Bonusem je, že nemusíte čekat na zastávkách, na skútru zpravidla snadno prokličkujete i kolonami v zácpách, zajedete s ním i na nákup, na výlet nebo na návštěvu k přátelům.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.