Jak na podzimní úklid zahrady? Vyberte si správný nástroj!

14. 09. 2023

Jak na podzimní úklid zahrady? Vyberte si správný nástroj!

Astronomický podzim klepe na dveře a stromy začnou brzy shazovat listí. Jestliže nechceme, aby ve spadaném listí přezimovali škůdci a choroby, nezbývá nám nic jiného než jej včas uklidit

Listí nesvědčí ani trávníku, který pod ním bez světla a vzduchu strádá. Na trávníku si s listím rychle poradí sekačka, která jej posbírá do koše a zároveň podrtí, a tak je z něho ideální hmota pro kompostování. Jenže jak uklidit listí efektivně v záhonech, nebo pod keři a živými ploty, kam se sekačka nedostane? Na vyhrabávání listí mezi rostlinami nelze použít ani hrábě, a tak nezbývá nic jiného než listí pracně vybrat ručně. Nebo je jiná možnost?

Vysavače a fukary na listí si obratně poradí i v místech, kam se jiné nástroje nedostanou. Snadno sfoukají listí z rozlehlých travnatých ploch na hromadu a se stejnou lehkostí vyfoukají nebo vysají listí i z těch nejhůře dostupných míst

Jak asi z názvu tušíte, fukar umí listí vyfoukat silným proudem vzduchu ze všech zákoutí, zatím co vysavač listí nasává do sběrného vaku. Některé stroje pak mají pouze funkci fukaru, jiné mohou kombinovat jak foukání, tak vysávání. U základních elektrických vysavačů pak často stačí jen překlopit páku a z vysavače se rázem stane fukar. U výkonnějších motorových vysavačů může být pro změnu funkce nutné vyměnit příslušenství – například namísto foukací hubice připojit sběrný vak a připojit sací hubici. 

Vysavače bývají často také vybavené drtícími noži, které nasávané listí pomelou na drobné kousky. Díky tomu se vak plní účinněji, vejde se do něho více materiálu a listí se snadněji kompostuje. 

Vysavače a fukary mohou být elektrické, akumulátorové, nebo se spalovacím motorem. Elektrické vysavače jsou poměrně lehké, mají jednoduchou obsluhu i údržbu, ale při práci vás neustále omezuje všudypřítomný napájecí kabel. Alternativou k nim jsou akumulátorové vysavače, kde napájecí kabel odpadá a jediné co může práci částečně omezovat je kapacita akumulátoru. Tej ne však možné snadno vyměnit, a tak lze tento problém vyřešit tím, že si pořídíte akumulátory dva a zatím co jeden budete používat, druhý se může nabíjet. 

Motorové fukary a vysavače mají vysoký výkon a při práci vás neomezuje žádný kabel. Daní za tyto výhody je o něco vyšší hmotnost a hlučnější provoz. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.