A zase budou zahrady plné listí…

13. 09. 2019

A zase budou zahrady plné listí…

Podzim je doba, kdy je na zahradě třeba udělat spoustu práce. O co lépe nyní připravíte zahradu na zimu, o to méně práce budete mít na jaře. A mezi tyto práce spadá i každoroční úklid spadaného listí.

Proč je tak důležité uklízet listí?

Listí neuklízíme jen z estetického důvodu. I když je zahrada plná spadaného listí nevzhledná, vítr jej rozfoukává i do skleníků, garáže, kůlny a dalších prostor, hlavní důvod pro hrabání listí je zcela jiný. Především pokud necháte listí v záhonech a na trávníku, vlhkost, která se pod ním drží, je živnou půdou pro houby a plísně, které trávník a květiny v záhoně mohou zlikvidovat. A co je nejhorší, v listí mohou přezimovat různí škůdci a choroby. Ty vám na jaře napadnou rostliny, keře i čerstvou sadbu a zanedbáním úklidu listí na podzim si tak zaděláváte na velké problémy v příští sezóně.

Jak listí efektivně uklidit?

Osvědčené jsou samozřejmě klasické hrábě. Jsou po mnoho desetiletí ověřené, ovšem v moderních zahradách nemusí být vždy použitelné zcela efektivně. Na skalkách, pod živými ploty a v květinových záhonech se s hráběmi buď vůbec nevejdete, nebo napácháte víc škody než užitku, když se vám podaří nějakou rostlinu poškodit. A pokud jste si na pozemku zřídili okrasné plochy sypaného kamení, asi byste s listím vyhrabali i nemalou část kamenů. Zde pak pomůže jen vysavač, fukar, nebo ještě lépe – vysavač kombinovaný s fukarem.

Fukarem na listí snadno vyfoukáte listí ze všech zákoutí, kam byste se s hráběmi nikdy nedostali. Pod hustým živým plotem, mezi květinami v záhonu, mezi kameny na skalce, ale i pod různými zahradními konstrukcemi byste listí odstranili bez fukaru jen velice obtížně. Pro fukar to není problém. Stejně snadno pak listí na trávníku nafoukáte na jednu hromadu.

Vysavač, jak již dává jeho označení znát, naopak listí vysává. Bývá opatřen vakem, do kterého je listí sbíráno. Vybrané modely vysavačů jsou vybavené mulčovacími noži, které nasávané listí podrtí, a sběrný vak je díky tomu plněn mnohem efektivněji. Výhodou pak může být, pokud lze u vysavače nastavit sací výkon. Jestliže vysáváte listí na trávníku, můžete využít výkon plný. Pokud ale vysáváte listí na štěrkové ploše, výkon uberete, aby s poměrně lehkým listím nebyly nasávány i kamínky.

Vysavače kombinované s fukarem pak mají celkem jasnou výhodu. Ne vždy je vhodné listí vysávat, ne vždy je vhodné listí foukat. Přepnutí režimu je prováděno buď pouhým překlopením páky (většinou u elektrických vysavačů), nebo sejmutím sací hubice a osazením foukací hubice namísto vaku (zpravidla u motorových vysavačů). Obojí má své výhody i nevýhody.

Je lepší motorový, nebo elektrický stroj?

Elektrické vysavače a fukary mají samozřejmě velkou výhodu v jednoduché konstrukci vyžadující pouze minimální údržbu. Jsou méně hlučné, neprodukují žádné zplodiny, snadno se ovládají. Jsou relativně lehké, ovšem energii, kterou ušetříte na manipulaci s lehkým strojem, vydáte na neustálé popotahování elektrického kabelu. Díky kabelu je omezen i dosah, kde můžete s vysavačem pracovat. Na kabel musíte zároveň neustále dávat pozor, abyste jej nepřetáhli například přes květinový záhon a nepolámali květiny.

Motorový vysavač má oproti tomu zpravidla vysoký výkon, neomezují vás žádné kabely. Daní za to je ovšem vyšší hmotnost, hlučnost a zplodiny z výfuku. Spalovací motor navíc samozřejmě vyžaduje pravidelnou údržbu a dokonalé seřízení.

Inu nic není dokonalé
Nebo ano…?

Takřka dokonalou alternativou k elektrickému i motorovému pohonu je pohon akumulátorový. Zapomeňte na všechny nevýhody spojené s napájecím kabelem nebo spalovacím motorem, zůstanou pouze výhody. Vysavač a fukar s aku pohonem je relativně tichý, neprodukuje zplodiny, nemusíte míchat benzín s olejem ani složitě startovat motor. Vysavač je lehký, výkonný elektromotor neprodukuje žádné vibrace, které by unavovaly ruce. Stačí nabít akumulátor, zasunout jej do vysavače a stisknout tlačítko.

Vyplatí se pořizovat stroj, který použiji jen jednou za rok na listí?

Fukar nebo vysavač kombinovaný s fukarem najde využití po celý rok. Fukarem vykoukáte nečistoty z trávníku, sfouknete prach a štěrk z chodníku a dlažby, nahradí tedy více než dobře koště. Jen je třeba dávat pozor na odletující kamínky a raději použít brýle. V zimě dokonce odfoukáte čerstvý prašan z chodníku nebo z auta. A pokud pořizujete akumulátorový stroj, vybírejte raději takový, jehož akumulátor lze použít i v dalších strojích. Díky tomu totiž můžete ušetřit za nákup dalších nekompatibilních akumulátorů.

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…