Zvažujete pořízení psa?

16. 05. 2022

Zvažujete pořízení psa?

Opět se blíži doba vysvědčení a někteří z vás možná zvažují, že vyslyší přání svých dětí, na za dobré známky je odmění psím kamarádem. Zvážili jste však důkladně, že pes se stane dalším členem domácnosti, kterému se budete muset denně věnovat? Neznamená to jen psa každý den nakrmit a vyvenčit. Musíte mu přizpůsobit i své výlety, dovolenou, zkrátka musíte mu být schopni zajistit péči každý den po celý rok.  Pejsek s vámi bude žít pravděpodobně více než 10 let a po tuto dobu bude vyžadovat podobnou péči a pozornost, jako malé dítě.  

Možná se vám výše psané řádky zdají jako něco naprosto samozřejmého, přesto každoročně skončí stovky pejsků v útulcích, protože si jejich páníčci včas neuvědomili, že pes není jen módní doplněk nebo hračka, se kterou se pomazlíte, jen když budete mít náladu.

Pokud už se zodpovědně rozhodnete, že si psa pořídíte, je důležité vybrat to správné plemeno, které bude vhodné právě pro vás.  Bohužel i psí plemena podléhají módním trendům, ovšem každé psí plemeno má své specifické potřeby a požadavky. Naneštěstí si někteří začínající chovatelé psa vybírají jen tak, že se jim nějaké konkrétní plemeno líbí, nebo má podpořit jejich image. V parcích pak můžete potkat mladíky se stafordským teriérem nebo pitbulteriérem bez výcviku, kterého naprosto nezvládá a pořídil si ho jen proto, že vypadá "drsně".

Rozhodně nechci tvrdit, že jsou tyto plemena nezvladatelná, je ale důležité pochopit, že každé plemeno bylo vyšlechtěno k určitým účelům a v průběhu šlechtění byly kromě fyzického vzhledu preferovány i některé povahové vlastnosti. I když ne vždy se tyto povahové předpoklady musí plně projevit, pravděpodobnost je poměrně vysoká. Proto je nutné být při výchově některých plemen být důslednější, než u plemen jiných a případné nežádoucí povahové vlastnosti potlačovat už od štěněte nejen výchovou, ale i správnou socializací. To však vyžaduje spoustu času i úsilí. Počítejte ale s tím, že podobně jako člověk, je i každý pejsek jedinečná osobnost. Nikdy proto nelze zaručit, jaké povahové vlastnosti u něho budou dominantní.  

Nezapomínejte na to, že pejskovi budete muset přizpůsobit i svůj životní styl, pejsek se ale musí být schopen přizpůsobit i vám. Jestliže milujete dlouhé výlety přírodou, musí je dobře zvládnout i pejsek. Drobná plemena sice snadno přepravíte autem, autobusem nebo vlakem, mohou však mít problém zvládnout dlouhé pěší trasy, zejména pokud budou plné překážek, které malé zvíře sotva překoná.  Těžko můžete od čivavy očekávat, že s vámi bude spokojeně hopkat mezi kameny do horského svahu. Extrémně velká plemena naopak budete složitě přepravovat a při pěší túře se rychleji unaví.  Takový irský vlkodav má s ohledem na svou mohutnost srdce stejně velké jako běžný pes a pro takové srdce je nepřiměřený pohyb opravdu velkou zátěží.   

Při výběru psího plemene bychom se měli zajímat i o jeho vrozený temperament. Pro mladého psa je pohyb něčím naprosto přirozeným, někteří psi jej ale vyžadují více než jiní. Zatím co se některá plemena spokojí s každodenní procházkou, jiná se potřebují pořádně vyběhat, jinak svůj temperament vybijí někde jinde - zpravidla tam, kde se vám to líbit nebude.  

Důležité je také zohlednit, kde bude pejsek bydlet. Pro celoroční přežívání venku v boudě se určitě nehodí malá a krátkosrstá plemena.  Malí psi rychleji prochladnou, v mrazech pak mohou být následky fatální.   Pokud chcete psa chovat v bytě, nejvhodnější jsou plemena středního vzrůstu a miniaturní plemena. I zde je však dobré zohlednit vrozený temperament, jinak může pejsek přebytek energie věnovat do devastace bytu.

U psa, který žije v bytě je zřejmé, že jej budete muset venčit.  Nestačí však pouze vyjít před dům na trávník a počkat, než vykoná potřebu. I pes žijící v zahradě vyžaduje procházky. Každý pes potřebuje nové podněty, musí se setkávat s jinými psy a lidmi.

V neposlední řadě je nutné počítat s tím, že psí kamarád ovlivní i váš rodinný rozpočet. Pokud mu nechcete způsobit zdravotní potíže tím, že jen budete krmit výhradně zbytky od oběda, psí žrádlo něco stojí. Levné psí granule ze supermarketu zpravidla neobsahují dostatek živin, vitamínů a dalších potřebných látek pro zdravý vývoj a růst. Je to často jen takový „plnič“ který psa na chvíli zasytí, v důsledku ale bude mít pes stále hlad, bude se častěji a více vyprazdňovat a bude trpět podvýživou. Zároveň to ale neznamená, že co je drahé, je kvalitní. Nevybírejte proto podle ceny, ale především podle složení. Počítejte také s tím, že zadarmo není ani pravidelné očkování, odčervení a další veterinární péče.

Pokud si chcete psa pořídit na zahradu jen proto, aby hlídal dům, a myslíte si, že jej stačí jen krmit, raději si pořiďte kvalitní alarm. Pes, kterému se nebudete věnovat, může být nepředvídatelný, bude strádat a ve výsledku vás alarm vyjde levněji.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…