Základy dlouhého a šťastného života pro vašeho psa

04. 09. 2023

Základy dlouhého a šťastného života pro vašeho psa

Pro mnoho z nás je pes téměř plnohodnotným členem rodiny. Je to věrný kamarád, který nás vždy radostně vítá. Umí nás pobavit nebo utěšit, když je nám smutno. Pes je oddaný společník pro dny šťastné, ale i pro méně veselá období života. 
I když by si každý chovatel přál, aby s ním žil jeho psí parťák co nejdéle, často se dopouštíme chyb, kterými nevědomky čtyřnohému příteli ubližujeme. Můžeme mu tím způsobit zbytečné zdravotní komplikace, nebo dokonce podstatně zkrátit život.


Základem je kvalitní výživa

Důležité je investovat do kvalitního krmiva, které obsahuje všechny potřebné živiny. Zároveň je nutné dodržovat správné dávky krmiva. I když je někdy obtížné odolat psím očím, které se dožadují dalšího jídla nebo loudí nějaký pamlsek, naučte se být důslední. Dávky je také nutné přizpůsobit aktivitě konkrétního psa. Aktivní pes, se kterých chodíte pravidelně cvičit a berete jej na dlouhé vycházky bude vyžadovat jiné krmení než pes, kterého chová například senior v bytě, kde pejsek většinu dne proleží a několikrát denně se jde jen vyvenčit před dům.

Právě někteří senioři, kteří žijí sami s čtyřnohým přítelem mu z lásky dopřávají nadbytek krmení, tu a tam mu dají i kousek ze svého jídla nebo mu přilepší nějakým pamlskem. Obézní pejsek pak sotva zvládne venčení, snadno se zadýchá a jeho zdravotní stav jde od desíti k pěti.


Dostatek fyzické aktivity

Ideální stav je, když může pes trávit většinu času na zahradě. Venku má dostatek podnětů, které ho mentálně stimulují a nutí ho i k aktivitě. Může pobíhat podél plotu a štěkáním dávat kolemjdoucím najevo, že tady bydlí on a své území je odhodlán bránit. Pes, který žije v bytě je na tom o poznání hůř. Ovšem bez ohledu na to, kde pes žije, je důležité mu zajistit dostatečnou fyzikou aktivitu spojenou s procházkami, běháním a hrami.


Veterinární péče

Mnoho chovatelů navštíví veterináře až ve chvíli, kdy má jejich mazlíček nějaké zdravotní problémy. To je špatně. Pravidelné preventivní návštěvy zvěrolékaře mohou včas odhalit některé potencionální problémy a včas zahájená léčba může psímu parťákovi ušetřit řadu nepříjemností a v neposlední řadě může být i podstatně levnější než zdlouhavá léčba zanedbané choroby. Důležité je také pravidelné očkování a prevence proti parazitům.


Mentální stimulace

Stejně jako fyzická aktivita je pro psa důležitá i duševní stimulace. V průběhu dne mohou zabavit různé interaktivní hračky. Pes, který se nudí může někdy demolovat zařízení bytu nebo rušit sousedy vytím a štěkáním. Ještě více důležité je pejskovi vytvořit program, kdy jej budete pravidelně cvičit a budete si s ním hrát. 


Stres

Někdy si neuvědomujeme, že někteří při mohou trpět stresem. Ten je pro ně stejně nebezpečný jako pro lidi. Proto je důležité od štěněte psa správně socializovat, aby se nebál ostatních psů a lidí. Také je nutné věnovat pozornost chování psa a včas řešit jakékoli situace, které ho mohou stresovat.

Každý pes je jedinečný a může vyžadovat individuální péči a pozornost. Je však nutné pochopit, že mu někdy můžeme nevědomky z lásky ubližovat tím, že mu dopřáváme něco, co mu škodí. Se správným přístupem mu můžete zajistit kvalitní, šťastný a dlouhý život.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.