Proč je důležité pro psy a kočky kupovat kvalitní granule?

08. 11. 2023

Proč je důležité pro psy a kočky kupovat kvalitní granule?

Pro zdraví vašich mazlíčků je velice důležitá kvalitní a vyvážená strava obsahující množství správné bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. Každý chovatel preferuje jiný způsob krmení svého mazlíčka a často se vedou dlouhé diskuse o tom, zda je lepší krmit tou či onou stravou.

Dnes stále více chovatelů volí granule. Více či méně mohou zvířeti dodat takřka vše co potřebuje. Na trhu se však můžeme setkat i s granulemi, které se sice jeví jako ekonomicky výhodné, avšak ve skutečnosti mají jen minimální výživovou hodnotu.

Proto je velice důležité důkladně číst složení granulí. Někdy je také možné porovnat doporučenou denní dávku uváděnou na obalu. V případě nekvalitních granulí s nižším obsahem živin může být totiž udávaná denní dávka vyšší než u granulí s vyšší kvalitou. Je to dáno tím, že nekvalitní granule obsahují mnohdy vyšší množství nestravitelných surovin. Granule tedy spotřebujete rychleji a pak zjistíte, že vlastně nejsou tak ekonomicky výhodné. Zvíře sice zasytí, avšak aby dostalo dostatek živin, musí jich zkonzumovat více a vlastně docílíte jen toho, že bude více a častěji vykonávat potřebu.

Mnohdy se můžeme setkat s názorem, že pes je masožravec, a proto by se jeho strava podobně jako o vlka měla skládat zejména z masa. Za tisíce let, co je pes parťákem člověka se však pes změnil natolik, že se dá dnes považovat za všežravce, který pro své zdraví potřebuje vyvážený poměr živočišné a rostlinné stravy. Důležité jsou i další stopové prvky.

Někteří výrobci levných granulí je na trh dodávají jako univerzální s jednoduchým označením, „Granule pro psy“ nebo „Granule pro kočky“. Jenže zkušenější chovatel asi tuší, že takto jednoduše krmivo dělit nelze. Při výběru vhodného krmiva je totiž nutné zohlednit například stáří a velikost zvířete. Jiné požadavky na vyváženou stravu bude mít štěně, jiné nutriční hodnoty ve stravě bude vyžadovat dospělý pes.

Při výběru granulí je také důležité brát v úvahu aktivitu psa. Je zřejmé, že jiné potřeby bude mít pes „gaučák“ a jiné potřeby aktivní pes, se kterým chodíte pravidelně cvičit nebo běhat. Speciální granule budete dávat i březím a kojícím fenám, abyste zajistili zdravý vývoj štěňat.

Podobně pak budete vybírat granule i pro kočky.

Kvalitní granule mohou také pomoci prevenci řady zdravotních problémů, jako jsou obezita, onemocnění ledvin, srdeční onemocnění a cukrovka.

Důležité je dodržovat doporučené dávkování. V poměru surovin kvalitních jsou zohledněny potřeby zvířete pro zachování správné váhy i kondice.

Vedle kvalitních granulí můžete svému zvířeti občas doplňovat stravu, ale je důležité to dělat opatrně a s ohledem na výživové potřeby a zdraví vašeho zvířete. Doplňková strava by měla být skutečně jen doplňkem k hlavnímu jídelnímu plánu, který by měl být tvořen kvalitními granulemi nebo konzervami. Vždy dbejte na to, aby strava vašeho zvířete byla vyvážená a zohledňovala jeho zdravotní a věkové potřeby.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.