Podzimní aktivity se psem

20. 10. 2023

Podzimní aktivity se psem

Pohled z okna dává jasně najevo, že podzim už vládne naplno. Sychravé počasí a zkracující se dny nás ven příliš nelákají. Přesto bychom měli společně se psím kamarádem právě tyto dny využít k častějším vycházkám. Protože už není takové horko jako v létě, pes se může víc vydovádět, aniž by se přehřál.  Můžete ho nechat aportovat míček, zaběhat si s ním nebo ho nechat běžet vedle kola.

Častým problémem na podzim je, že majitelé psů přestávají být obezřetní před klíšťaty. Klíšťata sice již nejsou tak aktivní jako na jaře a v létě, neznamená to však, že by nebyla aktivní vůbec. Pokud pejska chráníte od jara antiparazitickým obojkem, nemusí být již účinný.

Někteří psi milují vodu natolik, že i v chladném počasí bez okolků vlezou třeba do řeky nebo do rybníka. V těchto dnech jim v tom ale zabraňte. Stejně jako člověk i pes může snadno prochladnout a nastydnout, jenže na rozdíl od člověka se pes nemůže jednoduše převléknout do suchého oblečení. Jestliže psa neuhlídáte a namočí se, co nejdříve jej vysušte. Zejména psi, kteří žijí s vámi doma v teple, mohou být na prochladnutí více choulostiví.

Pokud váš pejsek bydlí celoročně venku, měl by mít zateplenou boudu. Majitelé se svým psům často snaží vybudovat v boudě pelíšek z dek nebo matrací. Problémem je, že v takovém pelíšku se drží vlhkost, různí paraziti a roztoči. Mnozí psi se pak boudě instinktivně vyhýbají a spí raději venku. Pokud psovi v boudě uděláte pelíšek ze slámy, nebo dřevité vaty, zpravidla nastává okamžitá změna, pes boudu začne milovat a spokojeně se v ní do slámy zavrtá. Sláma i dřevitá vata totiž snadno vyschnou, vlhkost se v nich nedrží a je v nich teplo. Pejskovi voní lépe než navlhlá a zatuchlá deka plná parazitů. Navíc slámu i dřevitou vatu můžete snadno kdykoli vyměnit.

V chladnějším období vydává pes žijící venku více energie k tomu, aby se zahřál. Proto je třeba zvýšit krmné dávky. Výhodou je, když je pes zvyklý na granule, protože ty mu venku nezamrznou. Vždy by se ale mělo jednat o kvalitní granule s vyšším podílem masa, které zároveň obsahují i další doplňkové složky podporující zdravý vývoj psa. 

 

Rada na závěr

Pes je sice jako potomek vlka původně masožravec. Za tisíce let, co žije s člověkem, se však změnil natolik, že pro zdravý vývoj mu nestačí pouze přísun masa. Krmivo by tedy mělo obsahovat výrazný podíl masa, není však na škodu, jestliže jsou v něm zastoupené i rostlinné tuky obsahující zdraví prospěšné Omega 3 kyseliny. Zcela v pořádku je i rozumný podíl rostlinných surovin, které dodají potřebné uhlohydráty. Významným zdrojem uhlohydrátů mohou být některé obiloviny, od kterých se však v posledních letech postupně ustupuje. Nicméně pokud je v krmivu zastoupena například rýže, která má skvělou stravitelnost, rozhodně to není na škodu. V současnosti se jako zdroj uhlohydrátů využívají především různé druhy brambor, zeleniny a luštěnin, které jsou naprosto v pořádku.

Při výběru kvalitních granulí se nenechte zlákat jednoduchým trikem, kdy mnozí výrobci inzerují vysoký podíl čerstvého masa. Samozřejmě, že můžete mít pocit, že když je něco čerstvé a je toho hodně, je to tedy i kvalitní. U granulí to ovšem neplatí. Čerstvé maso se do granulí musí tak jako tak usušit, čímž se jeho podíl v poměru k ostatním surovinám sníží o několik desítek procent. Pokud udává jeden výrobce, že granule obsahují 25 % sušeného masa, můžete si být jisti, že je to několikanásobně větší podíl, než když jiný výrobce uvádí, že granule obsahují 70 % čerstvého masa, které se po vysušení v granulích smrskne na sotva 10 %.

 

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…