Pes pouze pro bohaté?

07. 11. 2023

Pes pouze pro bohaté?

Pes je spolehlivým parťákem člověka už od nepaměti. Pomáhal při lovu, chránil stáda i majetek. V současnosti však většina majitelů chová psa jako dobrého přítele, se kterým může společně trávit volný čas.

Naneštěstí se v některých případech čistokrevný pes stává i módním doplňkem, který má zdůraznit společenské postavení majitele. Bohužel ne každý si však může dovolit čistokrevného psa s PP (průkaz původu), jehož pořízení může vyjít i na několik desítek tisíc korun. A tak podobně jako si někteří pořizují na tržnicích falešné značkové zboží, rozmohl se i obchod s čistokrevnými plemeny psů bez PP.

Proč je pes s průkazem původu tak drahý?

Aby mohl chovatel odchovávat štěňátka s PP, musí k tomu splnit mnoho nezbytných povinností, mezi které například patří různá zdravotní vyšetření, zdravotní testy, následná bonitace, mezinárodní registrace chovné stanice apod. Provoz chovatelské stanice proto stojí chovatele mnoho času i financí. Rovněž štěňata musí podstoupit zdravotní vyšetření, očkování, odčervení… To samozřejmě něco stojí a tyto náklady se logicky promítnou do ceny štěňat.

Mám-li však být upřímný, musím si položit i otázku: Skutečně některé přemrštěné ceny štěňat zahrnují pouze náklady na provoz stanice a odchov štěňat? Samozřejmě že ne. Cenu určuje i mnoho dalších faktorů, jako je kvalita rodičů, pohlaví a zbarvení štěněte, splnění standartu plemene, ale i poptávka, nebo četnost plemene.  A tak bohužel některé vyšší ceny některých plemen nepřímo vytvářejí podmínky pro nelegální množírny a obchod se štěňaty bez PP.


Proč nepořizovat psa z množírny?

V první řadě je odchov v množírnách založen na zisku. Chovné fenky proto často žijí ve strašných podmínkách. Mnohdy prožijí celý život ve špinavé kleci na pár metrech čtverečních. A dokud budou lidé ochotni v množírnách nakupovat, budou množírny dál provozovány.

Navíc štěně z množírny může mít spoustu zdravotních problémů. I když vám prodávající bude tvrdit, že je naprosto zdravé, mnohdy nebylo očkované ani odčervené. Není proto ničím výjimečným, když štěně během několika týdnů uhyne.

Důležité je také podotknout, že právě díky šlechtění mají některá plemena dispozice k různým vrozeným vadám, které se v registrovaných šlechtitelských stanicích eliminují například výběrem vhodných rodičů splňujících různé zdravotní testy apod. V množírně mnohdy neřeší ani krytí příbuznými jedinci, čímž se mohou rizika genetických vad jen zvyšovat.


Jak tedy pořídit psa, když si nemohu dovolit utratit desetitisíce?

Pokud zvažujete pořízení psa, zamyslete se nad tím, zda to musí nutně být stoprocentně čistokrevné plemeno. Pes není šperk ani módní doplněk. Jestliže nad pejskem přemýšlíte jen takto, raději si jej nepořizujte. Pejsek je závazek na mnoho let, nemůžete se sním jen pomazlit a když vás omrzí, odložit jej do skříně.

Jestliže však skutečně toužíte po parťákovi, který vám bude od srdce oplácet vaši lásku, a je vám jedno, že třeba nebude úplně dokonalý, poohlédněte se třeba po útulcích. V nich čeká spousta pejsků na svou novou rodinu. Navíc se od pracovníků útulku mnohdy dozvíte i něco o povaze pejska, jestli je třeba vhodný k dětem, jak se snáší s ostatními zvířaty apod.

Další možností je pořízení pejska z nečekaného vrhu. Zejména na vesnicích se čas od času stane, že fenku na zahradě nakryje nečekaně pes ze sousedství a majitelé jsou pak překvapeni nečekaným nadělením roztomilých štěňátek, které potřebují novou milující rodinu. Takového pejska dostanete zpravidla zcela zadarmo, nebo jen za úhradu očkování a odčervení.

Výhodou takového voříška je také, že bude naprosto jedinečný a v některých případech se mohou křížením různým plemen eliminovat některé genetické vady, které se u čistokrevných plemen přenášejí z generace na generaci. Kříženec může mít také vyváženější povahu, protože v sobě může kombinovat vlastnosti původních čistokrevných plemen.

Takový voříšek proto může být zdravější, může se dožít i vyššího věku a může mít lepší povahu. Kříženec v sobě také může kombinovat různé fyzické vlastnosti původních plemen, v některých případech proto může být velice atraktivní.

Pokud tedy opravdu od srdce toužíte po milujícím psím kamarádovi a nemůžete si dovolit pejska s PP, existují i další možnosti, jak si ho levně pořídit, aniž byste podporovali nelegální množírny. Navíc tak můžete poskytnout domov pejskovi, který vám jistě vše vynahradí svou oddaností a láskou.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.