Pes a zahrada: Jak psa zabavit a zabránit ničení zahrady

08. 06. 2023

Pes a zahrada: Jak psa zabavit a zabránit ničení zahrady

Pes je pro mnoho lidí nejlepším přítelem a neodmyslitelnou součástí rodiny. Nicméně, pokud vlastníte psa který tráví většinu času na zahradě, můžete se setkat s některými problémy spojenými s chovem psa venku. Pes může způsobit škody v zahradě tím, že vyhrabává díry v trávníku, vyšlapává cestičky, nebo dokonce ukousává mladé stromky a keře. V tomto článku se podíváme na důvody, proč se pes chová takto destruktivně a jak mu zabránit, a zároveň ho zabavit.

Proč pes vyhrabává díry v trávníku?

Pes je od přírody lovným zvířetem a vyhrabávání děr je pro něj přirozený instinkt. Mohou ho provázet některé příčiny, jako je hledání kořisti, případně skrývání potravy nebo hledání stínu. Někdy pes také vyhrabává díry, protože se nudí a potřebuje se zabavit.

Proč pes vyšlapává cestičky v trávníku?

Psi mají tendenci chodit stejnými trasami, a to i na zahradě. Když pes opakovaně prochází stejnou cestou, může tím vyšlapat trávník a vytvořit cestičky. Pes má zkrátka své oblíbené trasy, po kterých chodí. Zpravidla vyšlape cesty podél plotu a mezi místy, kam nejčastěji chodí. Když mu do cesty dáte nějakou překážku, rychle si najde jinou oblíbenou tracu, kterou bude využívat. 

Proč pes ukousává mladé stromky a keře?

Někteří psi mají vrozenou potřebu žvýkat a ukusovat různé předměty. Mladé stromky a keře se mohou stát jejich cílem, protože jsou snadno dostupné a mohou poskytovat potřebnou stimulaci pro jejich čelisti. Dalším důvodem může být také nuda a nevyužitá energie, kterou pes potřebuje vybít.

Jak zabránit škodám a zabavit psa:

  1. Poskytněte dostatek fyzické aktivity: Pes potřebuje pravidelnou fyzickou aktivitu a procházky. Zajistěte mu dostatek času na venčení, běhání nebo hraní a vyčerpání energie na jiných místech než ve vaší zahradě. Když je pes unavený, bude méně pravděpodobné, že bude vyhrabávat díry nebo ničit rostliny.

  2. Do vyhrabané díry zasypte dlaždici nebo pletivo, což psovi znemožní na místě dál hrabat. Někdy se však může stát, že si pes pro hrabání najde jiné místo, které bude ještě nevhodnější než předešlé. 
  3. Vytvořte psí zónu: Určete konkrétní místo ve vaší zahradě, které bude vyhrazené pro vašeho psa. Můžete vytvořit vyhradit určitý prostor, kde si pes může hrát, relaxovat a vybít svou energii. Vyhrazený prostor musí být ovšem přiměřeně velký, aby se pes mohl proběhnout, musí v něm být také místo, které mu poskytne v horkých dnes stín. Pes musí mít přístup k čerstvé vodě a také musí mít možnost někde se ukrýt před nepříznivým počasím.

  4. Zabavte psa hračkami: Poskytněte svému psovi dostatek vhodných hraček, které ho budou zabavovat. Existuje široká škála hraček pro psy, včetně těch určených pro žvýkání. To může pomoci uspokojit jeho potřebu žvýkat a minimalizovat riziko poškození stromů a keřů.

  5. Trénink a mentální stimulace: Zabavte svého psa nejen fyzicky, ale také mentálně. Tréninkové aktivity, jako je poslušnost, vyhledávání nebo hledání skrytých pamlsků, mohou psa zaměstnat. To mu pomůže zabavit se a odvede to jeho pozornost devastování zahrady.

  6. Výchova: Důležité je psa od mala důsledně vychovávat, zvláště pokud ho necháváte venku na zahradě bez dozoru. Když jste s ním venku, učte ho správnému chování. Když se pokouší vyhrabat díru nebo něco kouše, dejte mu jasně najevo, že takové chování je nepřijatelné.

  7. Omezte přístup k ohroženým oblastem: Pokud máte v zahradě mladé stromky nebo keře, které jsou zranitelné, můžete je chránit před psem pomocí plotu nebo jiného ohraničení. Pes si někdy vybere svou oblíbenou trasu pro obchůzku pozemku přímo prostředkem záhonu. V takovém případě nezbývá nic jiného, než záhon ohradit. Někdy stačí jen zatlouct několik tyček a natáhnout okolo provázek v několika řadách nad sebou, aby pro psa bylo nepohodlné provázek podlézat nebo přeskakovat.

Je důležité si uvědomit, že většina škod, které pes způsobuje v zahradě, je způsobena nevybitou energií nebo nudou. Poskytnutím vhodného prostředí, dostatku fyzické aktivity a mentální stimulace můžete zabránit škodám a současně zajistit, aby váš pes měl dostatek zábavy. Zapojte se do tréninku a výchovy psa a vytvořte mu prostředí, ve kterém se bude cítit šťastný a spokojený.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.