Péče o psa v zimě

31. 01. 2022

Péče o psa v zimě

Přestože je všeobecně za původního prapředka psa považován vlk, většina moderních plemen se od vlka liší v mnoha ohledech. 

Domestikací divokého vlka došlo k zmenšení jeho mozku, což se projevilo zejména v zhoršení jeho samostatnosti a zmenšením smyslových center. Pes je proto mnohem více závislý na člověku. Zatím co je vlk výhradní masožravec, u psa došlo i ke změnám v trávicí soustavě (například k prodloužení střev) a tak ke zdravému vývoji potřebuje kromě masa i rostlinné složky.

Zatím co se vlk umí velice dobře vyrovnat i s extrémním chladem, většina psích plemen tuto schopnost ztratila. Pes, který žije trvale na zahradě, potřebuje na zimu zateplenou boudu a když rtuť teploměru klesá opravdu nízko, pes by měl mít možnost schovat se například v garáži, kde teplota neklesá pod 7 °C. Zároveň je nutné počítat s tím, že pes žijící na zahradě v zimě vydá mnohem více energie k tomu, aby se zahřál, a tomu je nutné přizpůsobit i krmné dávky.  Samozřejmě se musí jednat o kvalitní potravu, nelze jej odbývat zbytky od oběda.

Poněkud odlišná je situace, chováte-li gaučového mazlíčka. Musíte si uvědomit, že na rozdíl od člověka si pes doma nemůže doma odložit svůj kožich, proto je pro něho v zimě přechod z vyhřátého domova do venkovního chladu teplotním šokem. Zejména menší a krátkosrstá plemena na vycházku raději vybavte oblečkem, i když je venkovní teplota nižší než 10 °C.  U zdravého psa, který je neustále v pohybu, není zpravidla nutné zkracovat procházky, pokud teplota neklesá hluboko pod bod mrazu.  Ovšem nikdy jej nenechávejte uvázaného například před obchodem, kde by bez pohybu mohl rychle prochladnout. Jakmile se pes začne zimou třást, co nejdříve jej vezměte do tepla.

Běžná teplota psa je okolo 38 – 39 °C. Jestliže klesne pod 35 °C, nastává podchlazení. Pes se začne třást, nedojde li k jeho zahřátí, třes odeznívá a pes se stane malátným, zpomalují se mu reakce.  Pokud se mu nedostane pomoci a jeho teplota klesne pod 33 °C, je pes ohrožen na životě.  

Když je venku opravdová zima, délku vycházky je nutné venkovní teplotě přizpůsobit.  V extrémních mrazech je nejlepší pobyt venku omezit jen na nejnutnější venčení. Mráz může psovi způsobit omrzliny, citlivé jsou zejména uši, ocas nebo šourek.  

Ve městech pak nesmíme zapomínat na solené chodníky. Sůl je pro psa velice nepříjemná, proto mu ihned po návratu domů pečlivě omyjte tlapky a případně je ošetřete vhodným přípravkem.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.