Mluvíte se svým psem a máte pocit, že vám rozumí?

11. 09. 2023

Mluvíte se svým psem a máte pocit, že vám rozumí?

Také vás někdy napadne, že se možná chováte jako blázen, když mluvíte na svého čtyřnohého parťáka a on reaguje, jako kdyby rozuměl tomu, co říkáte?  Pak vás mohu ujistit, že určitě blázen nejste.

Existují dokonce vědecké důkazy, že psi rozumí lidské řeči nejen na základě některých slov, ale význam řeči dobře chápou i z tónu a intonace řeči.  Pes také dokáže hodně vyčíst z neverbální komunikace, jak jsou různá gesta a mimika obličeje.

Pes je také vynikající ve čtení lidských emocí, proto dokáže rozlišit i různý význam stejného slova podle toho, jestli jej vyslovíte radostně, vzrušeně nebo s nejistotou.

Existuje mnoho důvodů k tomu, proč se svým psem mluvit. Pokud na psa mluvíte, posiluje to pouto. Pes vnímá lidský hlas jako zdroj komunikace a interakce. Když na něho mluvíte, cítí vaši blízkost, důvěřuje vám, což vede k silnějšímu vztahu.

Pes se snaží pochopit co mu říkáte, což jej kognitivně stimuluje. To znamená, že mu řeč pomáhá rozvíjet myšlení a lépe se pak učí novým věcem. I když je inteligence v zásadě dána geneticky a je vrozená, pokud se psem mluvíte, může to jeho inteligenci v rámci jeho možností rozvíjet.

I když si to často neuvědomujeme, tím, jak se psem mluvíme, učíme se i my sami. Přestože nám pes nemůže odpovědět lidskou řečí, dokáže vyjádřit své pocity jinak. Každý u svého psa snadno pozná, kdy má radost, kdy se bojí, kdy vás se zaujetím poslouchá, nebo když se něčeho dožaduje. Pes své pocity dává najevo polohou uší, ocasu, polohou hlavy nebo celkovým postojem. Někdy ale stačí jeho majiteli jen pohled do psích očí, aby pochopil, co pes cítí.

Ovšem pohled do očí může mít v různých situacích pro psa různý význam. Pokud se jedná o přímý pohled do očí mezi majitelem a jeho psem, pes to vnímá jako známku důvěry a posiluje to vzájemné pouto. Cizí pes však může vnímat přímý pohled do očí negativně. V přírodě to zpravidla znamená výzvu k vzájemnému poměření sil. Cizího a sebevědomého psa to proto může vyprovokovat k útoku. 

Ke komunikaci se psem lidskou řečí je tedy řada důvodů. Těmi nejdůležitějšími jsou posilování vzájemného vztahu, stimulace myšlení a učení a rozvoj dovedností vašeho mazlíčka.  


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.