Kočičí život v zimě

28. 01. 2022

Kočičí život v zimě

Pro kočky žijící v bytě zima neznamená prakticky žádnou změnu. Pravá vesnická kočka ovšem tráví zpravidla většinu času venku, proto se musí na zimu pořádně připravit.

Chováte li kočku, která tráví větší část dne, nebo veškerý čas venku, jistě jste si všimli, že se na podzim dožaduje žrádla častěji než normálně.  Začíná se totiž připravovat na zimu. Postupně jí houstne srst a nabírá na váze. Tím je v zimě lépe chráněna proti chladnému počasí. Tato zvýšená „žravost“ ovšem může být problémem, pokud byste kočce dávali příliš velké dávky žrádla najednou. Abyste zbránili zažívacím problémům, zvýšený přísun žrádla je dobré rozdělit do několika menších dávek, které jí budete dávat postupně v průběhu dne. Důležitá je kvalita žrádla. Na podzim a v zimě je nutné kočce zajistit především kvalitní žrádlo s vysokým podílem masa. Tím mohou být zejména kvalitní granule a konzervy, není však od věci kočce občas přilepšit například syrovým hovězím masem.  Často se zapomíná, že v zimě potřebuje mít kočka neustálý přístup k vodě.  Misku s vodou je nutné pravidelně kontrolovat. V mrazech je nutné vodu často měnit, aby nezamrzla. Kočka by denně měla vypít přibližně 2 – 3 dcl vody.

Venkovní kočky spí venku zpravidla i v zimě. V extrémně mrazivých dnech takovou kočku můžete pustit třeba do chladnější chodby, některé kočky ale do domu nechtějí ani za těch nejmrazivějších nocí. Jakmile zavřete dveře domu, taková kočka okamžitě znejistí, cítí se omezena a domáhá se toho, abyste jí pustili ven.  Je velice důležité, aby kočka měla venku trvale přístupný pelíšek, do kterého nefouká. Pelíšek musí být zateplený, nejlépe bude, pokud jej umístíte například do kůlny nebo do zahradního domku, kam samozřejmě musí mít kočka přístup.  Stačí jí udělat ve stěně otvor, kterým se protáhne.  Výhodou je, že se vám tam nebudou v zimě stahovat myši, které rády kde co rozkoušou.  Nemusíte se tak například bát, že na jaře zjistíte, že vám myši v zimě sežraly polstrování zahradního nábytku. Kočka naopak ocení, že v chladných nebo deštivých dnech může trávit čas ve vyhřátém a suchém pelíšku, kam nefouká.

Zdravé kočky, které trvale žijí venku, jsou odolnější proti nachlazení. Musí však mít pestrou stravu a jejich odolnost zvýšíte tím, že je před zimou odčervíte. Venkovní kočky loví myši a hraboše, proto je u nich riziko začervení mnohonásobně vyšší, než u koček, které žijí trvale doma. Kočka plná parazitů je oslabená, hůře se vypořádá se zimou a bude náchylná k nemocem.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…