Klidná noc: Jak odnaučit psa bezdůvodně štěkat

28. 08. 2023

Klidná noc: Jak odnaučit psa bezdůvodně štěkat

Pes své pocity vyjadřuje různě. Může to být kňučení, vrčení, vytí, nejčastěji se však vyjadřuje štěkáním. Právě štěkáním a vrčením nás může varovat před nebezpečím a zároveň tak může odradit nevítanou návštěvu s nekalými úmysly, aby se vaší zahradě a domu z dálky vyhnula. Jenže někdy pes může štěkat naprosto bezdůvodně a když to přejde do extrému, může obtěžovat nejen vás, ale i vaše sousedy. 

Jestliže pes štěkáním a vrčením reaguje na kolemjdoucí, je to naprosto přirozené. Stejně přirozené je, když pes žijící v domě začne štěkat ihned po tom, co jej vypustíte na zahradu. Zpravidla oběhne dům a zaštěkáním dá najevo, že hlídá své území. 

Jenže někteří psi vydrží štěkat celé hodiny zdánlivě bez příčiny. Je to obtěžující jak pro majitele, tak pro sousedy a majitele to zpravidla přinutí přijmout nějaká opatření.  Častěji ale psi štěkají v době, kdy jsou doma sami, a tak o tom jejich majitel ani nemusí vědět. To pak bývá často příčinou sousedských sporů, protože si majitel psa nemusí vždy uvědomit, jak obtěžující může soustavný štěkot být. Ještě více obtěžující je, když pes štěká bez zjevné příčiny celou noc. 

 

Jak psa odnaučit bezdůvodně štěkat?

V první řadě je nutné identifikovat příčinu a snažit se jí odstranit. Někdy psa může dráždit pohled na něco, co mu vadí. Mohou to být třeba zvířata za plotem. Jindy to může být třeba rozsvícená pouliční lampa. V takových případech často pomůže například přemístit psí boudu do míst, kde bude mít pes víc klidu, nebo na plot instalovat neprůhlednou síť. V některých případech stojí za úvahu i rozdělení zahrady plotem tak, aby pes neměl přístup do míst, kde jej něco zbytečně provokuje. 

Důležité je, aby měl pes suché a teplé místo kam nefouká, kde je klid a kde může v noci nerušeně odpočívat. 

Jestliže pes začne štěkat, nekřičte na něho. Trénujte jej na klidné povely: například „Ticho“. Když poslechne, můžete jej třeba odměnit pamlskem. 

Pokud pes štěká bezdůvodně v noci, vytvořte mu rutinu. Jděte se s ním každý večer před spaním projít, unavte ho a doma ho odveďte do jeho pelíšku. 

Někdy může být odhalení příčiny štěkání problematické. Na trhu jsou dnes dostupné jednotky pro umístění v bytě nebo na zahradě, které reagují na psí štěkot vysláním ultrazvukového signálu. Ten je pro člověka neslyšitelný, pro psa je však velice nepříjemný. Použití takové jednotky by se však mělo vždy konzultovat s odborníkem. V některých případech totiž mohou tyto elektronické pomůcky mít i naprosto opačný efekt. Nepříjemný zvuk může totiž některé psy vyprovokovat k ještě důraznějšímu štěkání. Odborník při tom může nezřídka odhalit příčiny štěkání a přijít na způsob, jak psa uklidnit i bez elektroniky, která jej může zbytečně stresovat. 

Pamatujte vždy, že při odnaučování zbytečného štěkání je nutné zohledňovat nejen vaši pohodu, ale i pohodu vašeho psího přítele.  


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.