Jak psímu kámošovi zpříjemnit léto

23. 06. 2022

Jak psímu kámošovi zpříjemnit léto

V horkých dnech se moc fyzické aktivity vyvíjet nedá. Jestliže se rtuť teploměru stoupá k 30 °C, může být delší pobyt na slunci nebezpečný a tak všichni instinktivně hledáme stinné místo, nejlépe někde u vody.

Podobně to mají i naši psí kamarádi. Proto i u nich je nutné v těchto dnech omezit výcvik.  Vycházky nechte až na večer, nebo brzké ráno, kdy slunce tolik nepálí.  Některá plemena jsou na přehřátí citlivější než jiná, nejcitlivější jsou hlavně štěňata.

Je všeobecně známé, že pes se nemůže potit a tak jediný způsob jak se může ochladit, je zrychlené dýchání s vyplazeným jazykem.  Stejně jako člověk v horkých dnech potřebuje i pes dostatečný přísun tekutin, proto musí mít neustále přístupnou misku s čerstvou vodou.

Samozřejmostí je, že pes, který žije na zahradě, musí mít přístupné stinné místo. Nespoléhejte na to, že mu stačí bouda, kterou slunce rozpálí jako pec.  Naprosto ideálním úkrytem je místo pod stromem, kde může profukovat vítr. Zkrátka zajistěte psovi stejné podmínky, jaké byste chtěli sami pro sebe.

Stejně jako většina lidí, i většina psů uvítá vodu, ve které se může ochladit. Rozhodně jej ale nezkoušejte pokropit ledovou vodou z hadice. Takové prudké ochlazení by mu způsobilo teplotní šok.Zkuste mu třeba opatrně z lahve navlhčit hlavu, vodu mu ale nelijte do očí. Postupně mu navlhčete i hřbet, ale jen tehdy, bude-li dobrovolně držet.

Můžete psa vzít třeba k rybníku, teké není od věci pořídit mu na zahradu psí bazének. Váš kamarád to určitě ocení. Důležité ale je psa nijak do bazénku násilím nenutit. Také by se vám nelíbilo, kdyby vás někdo hodil do vody, když zrovna nechcete. Pes není hloupý a sám brzy zjistí, že voda v horkém dni může osvěžit. O opět stejně jako člověk, každý pes se bude v bazénku chovat jinak. Některý pes si do ní klidně lehne a vydrží v odpočívat. Jinému stačí jen ve vodě stát a chladit si nohy. A další si třeba stejně jako naše psí lady stoupne do vody, ponoří hlavu a nosem bude vypouštět bubliny…

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…