Jak připravit zvířecí mazlíčky na jaro?

08. 04. 2022

Jak připravit zvířecí mazlíčky na jaro?

Letos si sice jaro dává pořádně na čas, ale snad se už konečně hřejivých slunečních paprsků dočkáme. S příchodem jara ale nesmíme zapomínat na naše chlupaté kamarády.

Pes i kočka se na podzim řádně vybaví srstí. To pak platí zejména u těch, kteří pobývají venku. Na jaře se zimní srsti začnou zbavovat a tak línají. Dobře je to vidět v jejich pelíšku ale prakticky i ve všech ostatních  místech, kde se pohybují.  Línání může být spojeno i s nepříjemným svěděním, které zvířecího kamaráda přiměje k tomu, aby se srsti zbavoval častým škrábáním. Je proto vhodné mu ulevit a pomoci mu pravidelným vyčesáváním.  Nejlépe je pořídit si k tomu určený kartáč, který je rozhodně účinnější, než nějaký starý vyřazený hřeben. Zároveň tím zabráníte, aby se vám v bytě objevovaly chuchvalce chlupů. Ušetříte tím spoustu času při uklízení a také se nebudete muset po každém pomazlení muset převlékat, protože vám na šatech ulpěla spousta chlupů.

Jakmile venku začne teplota stoupat, začnou být aktivní i klíšťata. Určitě tedy nesmíme zapomínat včas svého čtyřnohého kamaráda začít chránit. Přes zimu někteří chovatelé antiparazitní přípravky přestanou používat, s příchodem jara a s oteplením ovšem klíšťata začínají být opět aktivní, proto je nejvyšší čas mazlíčkovi pořídit nový antiparazitní obojek, nebo mu srst ošetřit jiným adekvátním přípravkem.  Nejste-li si zcela jistí co použít, poraďte se s veterinářem.

U pejsků je důležité nepřehnat to na jaře s aktivitou. Podobně jako mnozí lidé i řada psů netrávila tolik času venku a proto nemusí být ve stejné kondici jako před zimou. I když teplejší počasí láká k dovádění, fyzickou zátěž psa raději zvyšujte postupně.

Jaro je také obdobím, kdy začínají rostliny do ovzduší uvolňovat pyl. Na něj mohou být bohužel alergičtí i naši čtyřnozí přátelé.  Alergie se zpravidla projeví do tří let věku a poznáte ji, že se váš mazlíček úporně škrábe. Hlavní příznaky jsou svědění v podpaží, mezi prsty, oblast hlavy nebo okolí konečníku. Zpozorujete-li, že se pes nebo kočka neustále škrábe, ačkoli nemá bechy ani jiné parazity, neprodleně navštivte veterináře. Dlouhodobé škrábání může způsobovat záněty kůže.

Rostliny však mohou být nebezpečné i tím, že jsou jedovaté. Zejména mladí psi zkoumají okolní svět tak, že vše koušou a ochutnávají. Ale i kotě může lákat větvička pohupující se ve větru a ve hře se do ní zakousne. Často však zapomínáme, že v zahradě číhá mnoho jedovatých rostlin, jejichž jed může zvířeti způsobit nemalé zdravotní potíže, nebo dokonce smrt. Zákeřné mohou být například živé ploty, které psovi brání ve výhledu do okolí a tak si bude chtít vytvořit průchod, nebo vykousat průhled. Bohužel právě živé ploty jsou částo vytvářeny například z tisu, ptačího zobu, nezřída necháváme po plotech pnout například břečťan. Nebezpečné mohou být i tulipány nebo narcisky, pokud by pes vyhrabal jejich cibule, je jisté, že svůj nález bude chtít ochutnat.  Nejlepší by samozřejmě bylo takové rostliny ze zahrady zcela odstranit, k tomu však přistoupí málokdo. Jestliže nechcete riskovat zdraví vašeho kamaráda, určitě stojí za zvážení, zda kolem nebezpečných rostlin nevybudovat nějaké zábrany, alespoň do doby, než pejsek dospěje natolik, že nebude mít potřebu je okusovat.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…