Jak odnaučit psa ničit věci?

13. 09. 2021

Jak odnaučit psa ničit věci?

Jen těžko bychom hledali chovatele, kterému jeho psí přítel někdy něco nerozkousal. U štěňat je naprosto normální, že svět objevují svou tlamičkou. Kousání je pro štěňátko přirozenou hrou, navíc si kousáním pomáhá, když mu rostou zuby.

To, že výchova pejska musí začít od štěněte a musí být důsledná, je všeobecně známo. Štěněti ovšem kousání zakázat zcela nelze, musíte je však začít učit, co kousat smí a co ne. Pořiďte mu proto nějaké vhodné kousací hračky. Ty by měly být  odolné, aby vydržely déle než jedno odpoledne. Ideální jsou různé kousací uzle, žvýkací pamlsky z buvolí kůže apod. Jestliže si štěně zvykne kousat boty, tím nejhorším, co můžete udělat, je, že mu dáte starou botu na hraní. Zvykne si pak, že má dovoleno boty kousat a už nikdy mu nebudete schopni vysvětlit, které boty kousat smí a které ne. Rozdíl mezi nimi nepozná.

S odnaučováním kousání bychom měli začít ihned potom, co pejskovi zoubky dorostou. Jakmile začne likvidovat cokoli jiného než svou kousací hračku, rázně jej napomeňte. Pokud nebude reagovat, zatahejte jej třeba za kůži na krku. Musíte důsledně vytrvat. Štěňata jsou velice učenlivá a brzy pochopí, že něco nesmí. Když pejsek poslechne, nezapomeňte ho pochválit.

Problém nastává ve chvíli, kdy kouše a ničí věci dospělý pes. Pokud jej přistihnete, opět musí přijít důrazné napomenutí. Bohužel dospělý pes bude věci kousat zpravidla ve vaší nepřítomnosti, a tak bývá problém mu vysvětlit, že udělal něco nesprávně. Klasickým příkladem je, že se vrátíte z práce, pes vás radostně vítá a vzápětí naleznete nějakou spoušť. V té chvíli už bývá pozdě na nějaký trest, pes totiž dostatečně nepochopí, za co je trestán. Mnohdy je proto doporučováno takové řádění přejít beze slov. Málokdo se ovšem dokáže při úklidu nedat nahlas najevo, že se mu takové chování nelíbí. Je však důležité udržet nervy na uzdě a vše musí skončit maximálně tím, že psovi vyhubujete.

Nejčastější příčiny takového chování jsou nuda, nedostatek podnětů nebo stres a strach ze samoty. Pokud se pes začne chovat destruktivně ihned po vašem odchodu, příčinou je právě stres a strach z odloučení. V takovém případě pomůže jen profesionální pomoc.

Jestliže pes devastuje věci až po delší době po vašem odchodu, je pravděpodobné, že příčinou je nuda. Tady pomůže především psa pořádně zaměstnat a utahat. Nestačí jen pravidelné venčení, procházky prodlužujte, nechte ho vyběhat, učte ho aportovat. Vyrazte třeba na kole do přírody a nechte ho běžet vedle kola. Doma odstraňte vše, co by mohl zničit, pořiďte mu hračku, která jej zabaví.


Pozor na psí pubertu!

Pes podle konkrétního plemene dospívá mezi 6. – 12. měsícem věku. V době dospívání se chová podobně jako dospívající člověk. Může ignorovat povely, klidně rozkouše pohovku nebo všechny boty v botníku. Pes tímto způsobem testuje hranice, za které může zajít, co mu budete tolerovat. V tomto období proto musíte být důslední. Dejte mu jasně najevo, že jeho neposlušnost a vzpurnost nebudete tolerovat. Zároveň je důležité nezapomenout psa pochválit a odměnit, pokud se chová vzorně.

Pokud z nějakého důvodu pejska v pubertě nebudete zvládat, vyhledejte raději odborníka. Jakékoli zanedbání v této době se může později projevit důrazněji. Pes se pak může stát nezvladatelným a nebezpečným, nebo naopak úzkostlivým. Příčiny takového chování je nutné odhalit co nejdříve, dokud je možné je začít řešit.

Nejdůležitější je umět si přiznat, odkud pramení příčiny problémů se psem. I pes samozřejmě může mít podobně jako člověk psychické problémy vrozené. Spouštěčem všech potíží ale bývá nejčastěji skutečnost, že při výchově psa děláme nějaké chyby. V první řadě si tedy musíme sáhnout upřímně do vlastního svědomí a položit si otázky, zda jsme ve výchově a výcviku důslední, nebo zda naopak nejsou naše požadavky přehnané, případně zda psímu kamarádovi věnujeme dostatek času.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.