Jak chovat slepice

26. 05. 2022

Jak chovat slepice

Mít vlastní vajíčka v té nejlepší kvalitě a takřka zadarmo? Pořiďte si pár slípek. Pravda, tak úplně zadarmo ty vajíčka nebudou, slepičky musíte něčím krmit a věnovat jim každý den trošku času. Jejich chov je však poměrně nenáročný.

Pro chov slepic budete potřebovat jen kus místa na zahradě a kurník, ve kterém budou slepice nocovat a snášet vejce.  

Pokud byste měli slepice chovat trvale zavřené ve výběhu, na jednu slípku by mělo být alespoň 20 m2. Ideálně by plocha měla být travnatá, ale slepice jsou zdatné v hrabání a tak po krátké době dokážou trávník zlikvidovat a zbude jen hliněná holá plocha.

Jestliže máte možnost slepice vypouštět párkrát do týdne ven, aby se napásly, můžete jejich výběh podstatně zmenšit, na jednu slepici pak stačí 3 – 5 m2 místa.  U menšího výběhu je také výhoda, jej můžete uzavřít pletivem i shora. Vytvoříte tak vlastně klec, do které se nedostanou dravci a jiní ptáci, kteří by užírali krmení a také by váš chov mohli nakazit třeba ptačím morem. 

Ve výběhu je důležité zajistit i stín, aby se slepice měli kam schovat v horkých slunečných dnech. Ideální je, když je poblíž třeba strom, případně můžete část výběhu zastřešit.  Výběh nesmí být podmáčený, vhodné je, když je část úplně suchá. Slepice se rády tzv. „popelí“ v prachu. Zbavují se tím různých parazitů v peří, zejména čmelíků.

Důležité je slepicím zajistit dostatečně velkou nádobu s čistou vodou.  Vodu jim ale budete muset prakticky denně měnit, dokážou ji totiž poměrně rychle zaneřádit a špinavá voda by mohla být zdrojem infekce.

Slepice je všežravec. Někteří chovatelé možná nebudou souhlasit, ale naše babičky jim běžně dávaly veškeré zbytky z kuchyně. Od zbytků zeleniny, přes zbytky masa, namáčely jim do vody tvrdé pečivo a slepice sezobaly všechno. Asi bychom mohli diskutovat, jak moc škodlivá je pro slepice sůl a koření ve zbytcích lidského jídla, ale kam moje paměť sahá, nevzpomínám, že by slepice našich babiček trpěly nějakými problémy.

Ideálním krmivem je obilí, případně směs obilí s různými dalšími semeny. Důležité je také zelené žrádlo. Slepice jsou schopné spást prakticky cokoli, co roste v jejich dosahu. Pokud jim umožníte dostatek pastvy, poznáte to na kvalitě vajíček. Žloutky budou mít až oranžovou barvu a bábovka z takových vajec bude tak žlutá, že vás budou všichni podezírat, že je dobarvená.

Zapomeňte ale na to, že by slepice žraly třeba trávu ze sekačky. Ta je tak jemně pomletá a zapařená, že jí jen rozhrabou a pak do ní ani neklovnou.

Dnes je možné zakoupit i granulovaná krmiva, ovšem vždy bedlivě čtěte co obsahují.

Pokud chcete slepice vypouštět z výběhu na zahradu se záhony, budete je muset hlídat. Záhony je budou lákat, protože rády hrabou. Bohužel také budete muset spláchnout slepičince, kterými vám zahradu zaneřádí. Ale když je necháte proběhnout, budou vám vděčné a budou mít možnost nazobat se čerstvé trávy.

Vzpomínám, jak děda chodil slepice pást.  Vypustil je na zahradu, uvařil si kávu, pustil rádio a ve starém křesle hlídal, aby slepice nelezly do záhonů. Pomáhal mu v tom náš pes, který seděl vedle dědy a jakmile dal děda povel, vyhnal slepice ze záhonu ven.

Slepice samozřejmě musí mít kde nocovat a snášet vejce, proto jim musíte nachystat kvalitní kurník. Dnes jej můžete pořídit již hotový, jako stavebnici, nebo jej poměrně snadno postavíte sami. Důležité je, aby do kurníku nefoukalo, nepršelo a aby šel na noc zavírat. To proto, aby ke slepicím nemohla lasička, liška nebo jiní dravci. Důležité také je, aby byl do kurníku dobrý přístup kvůli čištění a aby z něho šla snadno vybírat vejce. Nesmíme zapomínat ani na optimální velikost kurníku, ta by měla odpovídat chovanému plemenu i počtu slepic. Není na škodu, pokud je vybaven malým oknem pro přístup světla. Měl by bát také větratelný, aby se v něm měnil vydýchaný vzduch. Větrací okénko ale vybavte pevným pletivem, aby jím neprolezla lasička.

Nesmí chybět hřady – bidla, na kterých slepice budou spát.  Jejich průměr by měl být 4 – 6 cm, použít lze i hranaté latě. Na jednu slepici by mělo vycházet alespoň 25 cm délky bidla.

Kurník OLIVER

Pokud nechcete pokaždé lézt složitě do kurníku pro vejce, můžete kukaně pro snášení umístit na bok kurníku a udělat jim například odklápěcí střechu. Jedna kukaň by měla mít rozměry cca 30 x 30 cm a vystlaná musí být senem nebo slámou. V zimě můžete dát podestýlku i po celém kurníku., mimo prostor pod hřady, kde slepice spí. Tam se totiž bude hromadit nejvíce výkalů, které budete muset pravidelně vybírat. Tento prostor by proto měl být dobře udržovatelný, v dřevěném kurníku jej proto obložte nějakým nepropustným materiálem, například linem.

Slepice vstávají se svítáním, kurník je proto nutné otevírat brzy ráno. Pokud si rádi přispíte, vybavte kurník automatickým zavíráním a otevíráním dvířek.  V létě není nutné kurník zavírat, ale pak by do něho měly přístup dravci. To lze vyřešit tak, že před vstup do kurníku umístíte pevnou klec s hustým pletivem, aby slepice mohly ráno alespoň do ní, než vstanete a vypustíte je do výběhu.

Kurník OREO

 

Slepice vám poskytnou nejen vejce, ale když přestanou nést, budete mít i maso. A užitek budete mít i z trusu po vyčištění kurníku. Slepičince jsou totiž jedno z nejlepších hnojiv. Obsahují dusík, fosfor, draslík vápník a orgabnické látky, které podpoří růst rostlin a zajistí bohatou úrodu. Nesmíte je ale používat čerstvé ke kořenům, protože jsou tak silné, že by rostlinu spálily. Můžete jej dát do kompostu, nabo na podzim zarýt do záhonů. Můžete z nich také vytvořit tekuté hnojivo. Naplníte sud z jedné třetiny slepičím trusem, doplníte vodou a necháte na stinném místě kvasit 2 týdny. Zkvašeným výluhem pak zalévejte rostliny podle potřeby.

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.