Dejte šanci voříškům!

18. 08. 2023

Dejte šanci voříškům!

Když se řekne voříšek, většina možná si představí střapatého, zanedbaného toulavého psa. Jenže mnozí kříženci svým vzhledem, povahou a temperamentem nezřídka předčí pečlivě šlechtěná čistokrevná plemena.

Dnes se dá jen těžko uvěřit tomu, že současní psi jsou potomky vlků. Šlechtit psa vlastně začal člověk nevědomky ihned, jakmile si domů přinesl první vlčí mládě. Je velice pravděpodobné, že poslušné a přítulné jedince si ponechal a těch kteří mu z nějakého důvodu nevyhovovali se nemilosrdně zbavil. Tak vlastně nevědomky začal selektovat povahové vlastnosti, které se přenášely z generace na generaci a z plachého vlka se tak stal oddaný a poslušný parťák člověka. 

Brzy na to člověk pochopil, že správným křížením se nemusí ovlivnit jen psí povaha, ale i jeho celkový vzhled. Za tisíce let se tak podařilo vyšlechtit tak rozdílné rasy, jako je například čivava a vlkodav. 

V některých případech bylo šlechtění účelové, a tak vnikly různá pracovní plemena určená k lovu, norování, pastevectví, ochraně majetku nebo k obraně. Další plemena byla vyšlechtěna jako mazlíčci a t takovém případě hrál hlavní roli zejména vzhled. 

Šlechtění proto nebylo pro psa přínosem a extrémní zvýraznění některých rysů jednotlivých plemen s sebou přineslo i mnoho zdravotních problémů, jako jsou různá degenerativní onemocnění kloubů, oční problémy, u plemen s krátkou tlamou jsou to často dýchací problémy. U některých čistokrevných plemen může být výskyt vrozených srdečních vad zvýšený kvůli specifickým genetickým faktorům.

Jenže pes sám o sobě má jiné představy o ideálním vzhledu svého vyvoleného partnera, a tak se tu a tam stane, že se pečlivě šlechtěná plemena zkříží. Majitel z toho asi radost nemá, ale i když takoví kříženci nikdy nebudou soutěžit na výstavách, mohou mít řadu předností. 


Čistokrevné ščtyřplemeno: Kříženec staford - pitbull - bernský salašnický - labrador

Kříženci jsou nezřídka zdravější a vitálnější než čistokrevní psi. To je dáno tím, že křížení může snížit, nebo zcela eliminovat některé dědičné nemoci a genetické vady, které se u čistokrevných plemen přenášejí po generace. 

Kříženec může mít i vyváženější povahu, protože může kombinovat přenesené vlastnosti čistokrevných plemen. 

Pes kříženec může mít také naprosto unikátní vzhled. To může být zajímavé pro některé chovatele, kteří tak získají naprosto jedinečného parťáka. 

Voříšek si zaslouží šanci i z finančních důvodů. Velkou roli sice hrají pořizovací náklady, zapomínat se ale nesmí ani na velice pravděpodobné snížené náklady na zdravotní péči kvůli nižší pravděpodobnosti dědičných problémů.

Samozřejmě není možné jednoznačně tvrdit, že kříženec je lepší než čistokrevný jedinec. V každém případě je nejdůležitější pochopit, že pes není věc. V tomto ohledu je jedno, jestli si pořídíte čistokrevné plemeno, nebo voříška. Jedná se o živého tvora, kterému se budete muset denně věnovat po celý jeho život. I když mohou být jeho povahové vlastnosti vrozené, do značné míry je lze ovlivnit i způsobem, jak psa budete socializovat a vychovávat. 

Každý pes je individuální a výběr závisí na životním stylu, preferencích a potřebách konkrétního majitele. Je důležité důkladně zvážit všechny faktory a rozhodnout se podle toho, co je nejlepší pro vás a pro psa.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.