Co obnáší každodenní péče o kočku

17. 06. 2021

Co obnáší každodenní péče o kočku

Kočička vyžaduje vaši každodenní lásku a péči. Odvděčí se vám slastným vrněním při mazlení a třeba i tím, že si o vás bude roztomile otírat hlavu. Kočka ocení každou chviličku, kdy si s ní hrajete, rozverně dovádíte a věnujete se jí, ale rozhodně ji nerozmazlujte, naopak ji vychovávejte. Kočka je velmi empatický tvor – z pouhé intonace vašeho hlasu okamžitě vycítí, co se vám na jejím chování líbí a co ne. Nikdy na kočku nekřičte ani nepoužívejte fyzické trestání. Když kočička udělá něco špatného, opravdu stačí jen zvýšit hlas nebo kousek od ní zašustit či plácnout novinami (zvuk novin kočky nemilují...). A naopak, když kočička udělá něco správného, pochvalte ji a něžně ji pohlaďte. Také ji můžete obdarovat pamlskem – ale jen někdy, rozumně, „nepřepamlskujte“ ji, to by škodilo jejímu zdraví.

Kočka potřebuje mít zajištěný nepřetržitý přístup k čerstvé čisté vodě, v ideálním případě jí připravte vodu do misek na více místech. Využít můžete i kočičí fontánky s tekoucí vodou. Protože kočky jsou co do čerstvosti vody opravdu náročné, může se vám stát, že den odstátou vodu již nebudou pít. Dosud ještě přežívající názor, že kočka miluje kravské mléko, je naštěstí již na ústupu. Mléko může u koček vyvolat podráždění žaludku, průjem a jiné trávicí obtíže.

Ke každodenní péči samozřejmě patří zajištění zdravé, chutné a vyvážené stravy. Tu je sice možné připravovat kočce podomácku, ale to zabere hodně času a hlavně – chovatel laik se příliš nevyzná ve výživových principech a vhodném, zdraví prospěšném složení všech surovin. Proto jsou pro krmení koček mezi chovateli tolik oblíbené prémiové granule, doporučované i výživovými experty. Pro zdraví a vitalitu kočiček je totiž zcela zásadní, aby krmivo obsahovalo co nejvyšší podíl živočišných proteinů. Ty dodávají kočce prakticky všechny esenciální aminokyseliny a také další mikroživiny, které tělo pro své zdraví a dlouhověkost potřebuje. K takovým prémiovým granulím patří i granule Prominent. Co se týče krmení koček, platí ještě jedna zásada: kočička ocení, když dostává potravu pravidelně na stejném místě a ve stejný čas.

Kočka je mimořádně čistotný tvor. To se projevuje především tím, že třetinu času, kdy je vzhůru, tráví pečlivým čištěním svého kožichu. Při olizování svého kožíšku z něj nejen odstraňuje nečistoty, ale především svou srst obnovuje. Při péči o svou srst někdy potřebuje naši pomoc – to je velmi individuální podle konkrétního plemena kočky, věku kočky a druhy srsti. Například srst dlouhosrstých koček je optimální pro udržení její krásy a jejího lesku vyčesávat hřebeny či kartáči každodenně.

 

Autor: HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…