Co dělá váš pes, když je doma sám?

10. 01. 2023

Co dělá váš pes, když je doma sám?

Pes štěkající po celou dobu kdy je doma sám, vám může rychle znepřátelit všechny sousedy, zejména pokud štěká v bytě. Jenže ani na vesnici nikoho nepotěší, když si chce vychutnat na zahradě nedělní siestu a za plotem nepřetržitě štěká pes, jehož majitel s rodinou odjel na výlet. Jestliže je pes na svého majitele příliš citově vázaný, bude poměrně těžkého štěkání odnaučit. Nezřídka se také stává, že takový pes v zoufalství podhrabe či roztrhá plot a vydá se svého milovaného pána hledat. Co v takovém případě dělat?

Nejdůležitější je začít psa včas zvykat. Od štěněte jej nechávejte samotného doma na kratší dobu samotného a postupně čas nepřítomnosti prodlužujte. Před odchodem se se psem nesmíte nijak důrazně loučit a mazlit. Zbytečně byste mu dávali najevo že odcházíte a vyvolávali byste v něm touhu jít s vámi. Pomoci také může, když psa před svým odchodem vezmete na procházku.

Dobrým způsobem je psa po dobu své nepřítomnosti něčím zaměstnat. Může to být třeba psí hlavolam, do kterého schováte pamlsek a pejsek bude dlouho řešit, jak se k němu dostat.  Vhodné jsou také různé žvýkací šlachy, které psa zabaví na dlouhou dobu, tak si ani nevšimne, že jste odešli. Často také pomáhá dát psovi do pelechu kus svého starého oblečení, nesmí však být vyprané, aby z něho pes cítil pach svého pána. Někteří chovatelé také problém vyřešili tak, že nechali doma puštěné rádio. Pejsek tak měl pocit, že doma není sám, nebo že si pán jen na chvíli odskočil.

Pokud pejska dobře zaměstnáte, někdy to pomůže vyřešit i případné problémy s jeho útěky. Jenže ne vždy musí být příčinou útěku stesk ve vaší nepřítomnosti. Někdy příčinou útěku může být vrozený lovecký pud, jindy právě hárající fenka na druhém konci ulice. Nadměrný lovecký instinkt může vyústit k tomu, že pes sousedovi zlikviduje chov drůbeže nebo králíků. A žádného majitele hárající fenky také jistě nepotěší neplánovaná návštěva cizího nápadníka.  Důvodů psích útěků může být nespočet. Nejednou byl příčinou útěku strach z bouřky nebo jiného hluku v okolí. Proto je hodně důležité, aby měl pes na zahradě kvalitní boudu, ve které bude mít pocit bezpečí.  Důvodem nadměrného štěkání a útěků mohou být také psychické poruchy, pak ale pomůže jen zkušený lékař.

Důležité je od samého počátku všemi možnými prostředky v útěcích zabránit. Je to snadnější, než později psa odnaučit utíkat. Jenže někdy nepomůže ani kvalitní oplocení. Chovatelé často bývají překvapení tím, že i malý pes dokáže rozplést nebo roztrhat pletivo, nebo velký pes nazdvihne celý plot a je mu jedno, že se při tom poškrábe. Většnou při tom stačí plot ve spodní části na dobu psí puberty patřičně zpevnit, aby nešel podhrabat nebo rozplést.  Osvědčeným řešením je, že k němu například do výšky cca 1 m připevníte zbytky staré kari sítě určené do betonu. Částečně ji zapusťte do země, aby ji pes nemohl podhrabat. Z estetického hlediska to sice není nic pěkného, ale dospívající pes si zpravidla brzy uvědomí, jak marné jsou jeho snahy o útěk a časem budete moct sítě opět odstranit.

Když se přeci jen psovi podaří utéct, nikdy jej po návratu netrestejte. Někdy můžete být pravdu rozzlobení, zvláště když jste strávili hodiny procházením okolí a obvoláváním útulků. Jenže když psa potrestáte, spojí si trest se svým návratem a příště domů nebude raději mnoho spěchat…

Nejdůležitější je všechny problémy začít řešit včas, než se stanou pravidelným zvykem. Jestliže si s nimi neporadíte sami, nebojte se obrátit na odborníka.

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.