Bitevní plán koček na podzim: Proč mají větší chuť k jídlu?

18. 09. 2023

Bitevní plán koček na podzim: Proč mají větší chuť k jídlu?

Pokud chováte kočku, možná jste zaznamenali, že na se podzim dožaduje větších krmných dávek. Týká se to zejména koček, které žijí trvale venku, často se to ale projeví i u koček, které se chodí ven jen občas proběhnout. Je to zcela přirozené.

S klesající teplotou vydávají kočky více energie. Jelikož je kočka teplokrevný živočich, vydává na podzim a v zimě pro udržení tělesné teploty více energie. Kočka má také přirozený instinkt a cítí blížící se zimu. Kočkám sice na podzim houstne srst, ale to k udržení tepla nestačí. Nadcházející zima bude klást vyšší nároky na kočičí metabolismus. 

Domácí kočka je potomkem divokých koček, pro které bylo životně důležité vytvořit si na zimu dostatečné zásoby tuku. Lov v zasněžené krajině byl složitý, a tak se divoké kočky nemohly spoléhat na to, že bude stejně úspěšný jako v teplejších měsících. Podkožní tuk také slouží jako tepelná izolace. 

Tuto instinktivní potřebu dobře se na zimu připravit zdědily i domácí kočky. Přestože mají od lidí zajištěn pravidelný přísun potravy, na zimu si vytvoří tukové zásoby, které je chrání před chladem. Tuk jim také pomáhá vyrovnávat zvýšené energetické nároky na udržení tělesné teploty v nejchladnějších dnech zimy. 

Na podzim a v zimě proto mohou být některé kočky neustále hladové, a tak je v tomto období nutné jim patřičně upravit krmné dávky. Důležité však je dávky rozdělit tak, aby se předešlo trávicím problémům.

 

Více než jindy je také důležité zajistit, aby zejména v těchto měsících byla strava kvalitní, s dostatkem všech potřebných živin a dalších nezbytných látek pro zdraví kočky. 

Kočkám, které žijí trvale venku je také nutné zajistit v mrazivých dnech dostatek vody. Venkovní kočka si při svých toulkách často najde přírodní zdroje, ze kterých se napije. Ty však v chladných měsících zamrzají, proto je důležité několikrát denně z misky s vodou odstranit led a doplnit čerstvou vodu. 

Nezapomínejte ani na kočičí pelíšek. Venkovní kočky si rády budují pelíšky v kůlnách, na půdách a dalších příhodných místech okolo domu. Zajistěte, aby jim do pelíšku nefoukalo a řádně jim jej vystelte, nejlépe slámou, která v sobě nedrží vlhkost. Různé textilní pelíšky nemusejí být pro venkovní kočky zcela vhodné, protože do nich kočka může na srsti nanosit sníh a vlhkost která se bude v pelíšku držet bude líhništěm různých parazitů. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.