Udělejte si na sebe čas!

06. 09. 2021

Udělejte si na sebe čas!

Každý by měl mít koníčka, za kterým čas od času uteče před každodenními starostmi. Vysoké pracovní nasazení a plnění každodenních povinností přináší stres, který, pokud je dlouhodobý, může být příčinou mnoha zákeřných onemocnění. Proto je nutné občas prostě vypnout a odpočívat. Tím ovšem nemyslím lehnout si na gauči k televizi. Nakonec asi každý muž by potvrdil, že poloha ležmo u zapnuté televize dovede manželku po krátké době rozpálit do ruda, což následně oběma partnerům přináší jen další stres.

Pánové, což si takhle vybudovat malou dílnu, ve které se můžete čas od času „zašít“ a při té příležitosti například vyrobit i něco užitečného, z čeho bude mít žena radost? Taková dílnička nemusí být nikterak velká. Plně postačí, když se do ní vejde šikovný pracovní stůl se skříňkami a zásuvkami.

A čím takovou příruční dílnu vybavit? Ze základního nářadí pro začátek postačí nějaká základní sada nářadí obsahující pár křížových a plochých šroubováků, sadu klíčů, štípací a kombinované kleště. Je to opravdu holý základ, který budete postupně rozšiřovat. Drobnosti, jako jsou pravítko, tužka, úhelník, svinovací metr atd., asi ani nebudeme zmiňovat.

Určitě se neobejdete bez vrtačky. Zpočátku je určitě nejvhodnější vrtačka akumulátorová, kterou lze používat i jako šroubovák. Aku vrtačky sice zpravidla nemají takový výkon jako běžná elektrická vrtačka, ovšem na hobby vrtání v malé dílně většinou více než stačí. Některé aku vrtačky jsou dokonce vybaveny příklepem, a tak s nimi lze vrtat i do zdí. Dnes už je standardem napájení akumulátorového nářadí z lithiových akumulátorů, které jsou lehké, a přitom vydrží dodávat energii dlouho. Nevýhodou je, že jsou poněkud dražší. Proto se hodně vyplatí investovat do pořízení setu aku vrtačky s dvěma akumulátory, které lze využít i k jinému nářadí. Nakonec proč mít doma desítky akumulátorů, když při práci vždy potřebujete jen jeden? Druhý mezitím můžete nabíjet a při práci dva akumulátory jen střídáte na nářadí a nabíječce.

Tím dalším, co by nemělo chybět v žádné dílně, je pila. I ta dnes může být napájena z akumulátoru. Pokud řežete desku, není nic horšího, když při práci zjistíte, že k tomu, abyste dokončili řez, vám chybí 5 cm napájecího kabelu. Musíte práci přerušit a následuje složité posouvání desky nebo hledání prodlužovacího kabelu. S aku pilou se vám to nestane. Pro drobné řezání desek a prken lze využít klasickou přímočarou pilu. Výhodou je, že může řezat i různé kulaté řezy, pro řezání dokonale rovných řezů už tak vhodná není. Pro takové řezání je určitě vhodnější pila okružní, která zároveň řeže i podstatně rychleji.

Využití jistě najde i nějaká vibrační bruska nebo tavná pistole na lepidlo. Často se při vybavování dílny zapomíná na ochranné pomůcky. Rozhodně nezapomeňte na ochranné brýle, určitě přijdou vhod i rukavice.

A tím prvním, co si vyrobíte, by mohla být například praktická polička pro uložení vrutů, šroubů, matic a dalších drobností. O tom ale v některém z dalších článků…

 

Autor: PST

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…