Divoká zahrada ušetří spoustu práce!

30. 07. 2020

Divoká zahrada ušetří spoustu práce!

O tom, jak a čím posekat zahradu, už jsme toho napsali asi hodně. Pro někoho může být sečení zahrady i jistou formou relaxace. Pro nás ostatní to mnohdy je pouze nikdy nekončícím bojem s bujícím trávníkem.

Klasická sekačka práci hodně usnadní, a v některých zahradách může vaši práci zastat i robotická sekačka. Ovšem robot může mít problém v hodně členitých zahradách a má jistá omezení i co do velikosti sečené plochy.

Aby zahrada nebyla jen zdrojem starostí, je třeba již při jejím zakládání dodržet několik zásad. V zahradě musí být samozřejmě část určená pro odpočinek, prostor potřebují i děti. To jsou tedy místa, kde se pravidelnému sečení nevyhneme. Část zahrady ovšem můžeme přenechat přírodě. Nestačí ovšem jen přestat část zahrady sekat. Pravděpodobně by vyrostla jen vyrtvalá a nevzhledná tráva. Ideální je vymezený prostor alespoň lehce provzdušnit vertikutátorem, zasít luční kvítí a pak již jen sledovat, jak se do zahrady stěhuje příroda. Za ten kousek divoké zahrady budou vděční motýli i spousta dalšího hmyzu a drobných živočichů. Mít na zahradě kousek divoké louky přináší i další výhody. V půdě se lépe drží vlhkost, odpadne vám část práce při sečení trávy a pohled na záplavu barevných květin potěší oči i duši.

Pokud chcete novým obyvatelům zahrady, kteří se rychle do barevné džungle nastěhují, poskytnout i přístřeší, nemusíte rovnou pořizovat nějaký hmyzí hotel. Stačí najít vhodný kus trámu nebo kousek klády a pomocí vrtačky vyvrtat několik hlubokých otvorů o různých průměrech. Ať si každý brouček vybere podle vlastního vkusu a potřeb. Někde pod keřem pak nechte hromádku větviček a kamení, kde se rychle zabydlí i další užitečná havěť.

Jestliže máte na zahradě jen trošku místa, nezapomeňte na jezírko. Stačí i menší jáma vyložená fólií. I drobná vodní hladina zahradu oživí, zároveň poslouží jako pítko pro ptáky, včelky, motýly a další drobné živočichy. Pro vytvoření jezírka jsou ale nevhodné různé nádoby s kolmými a hladkými stěnami, po kterých práci i další drobná havěť mohou snadno sklouznout a utopit se. Zakopat tedy na zahradě jako jezírko například starou vyřazenou vanu není ten nejlepší nápad. Drobnou nevýhodou může být, že se jezírko může stát i líhništěm komárů. Pokud je dostatečně velké, vyřešíte to tak, že v něm budete chovat pár rybek, které larvy komárů sežerou. Případně můžete okolo jezírka vysadit rostliny, které komáry spolehlivě odpudí (více v našem dalším článku zde).

A věřte, že sednout si v takové zahradě do stínu pod strom a pozorovat všechno to hemžení a poletování, je opravdová nádhera.

Autor: PST

 

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…