Zbavte se komárů bez chemie

30. 07. 2020

Zbavte se komárů bez chemie

Večerní posezení na terase mohou komáři pěkně znepříjemnit. A co horšího může být než komár pištící kolem ucha, když se snažíte usnout. Noční cvičení s plácačkou spánku zrovna neprospívá stejně jako vystříkání ložnice jedovatým sprejem.

 

Jde to i bez chemie

Existuje několik rostlin, které odpuzují nejen komáry. Stačí je zasadit do truhlíku za oknem nebo na terase a rostliny svou vůní komáry i další hmyz odpudí. Nejúčinnější jsou ty s vůní citrónu.

Za oknem se nejvíce vyjímají okrasné muškáty, nebo také jinak pelargonie. Některé druhy mají listy, které voní po citrónu, budou proto plnit nejen okrasnou funkci. Mezi ně patří například odrůda Lemon rose, Citronella nebo Citriodorum.

Pokud zvolíme vhodnou velikost truhlíku nebo květináče, můžeme za oknem pěstovat i některé bylinky, které využijeme i v kuchyni.

 

Máta peprná umí provonět široké okolí. Její vůně je nezaměnitelná, komárům ale zrovna nevoní. V letních dnech její listy využijete pro přípravu osvěžujících nápojů.

 

Meduňka lékařská je také celkem známá bylinka. Dařit se jí bude v hlubším květináči (alespoň 25–30 cm hlinitopísčité půdy). Lze ji využít například pro přípravu zklidňujících čajů.

 

Bazalku asi používáme v kuchyni všichni. Málokdo ale ví, že ani bazalka komárům nevoní. Můžeme ji doma v květináči pěstovat po celý rok.

 

Citronovou trávu lze také pěstovat v květináči, ovšem počítejte s tím, že dorůstá až do 1 metru výšky. V létě ji sice můžeme přemístit na terasu nebo balkon, naši zimu by ale venku nepřežila. Využití najde rovněž i v kuchyni, spolehlivě ale funguje i jako repelent.

 

Levandule se pro pěstování v květináči příliš nehodí, můžeme ji ale zasadit pod oknem do ložnice. Přes den bude vůně levandule vábit motýly, v noci bude odpuzovat komáry.

 

Autor: PST

 

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…